Noutăți

Este cert, fulgerele sunt capabile să declanșeze reacții nucleare în atmosferă

  •  
  •  
  •  

Pentru prima dată, oamenii de știință au observat cum un fulger a fost capabil de a dezvolta reacții nucleare în atmosferă, confirmând o ipoteză veche de aproape un secol. De mult timp a fost prezis că electronii din fulgere pot produce raze gama care induc reacții nucleare, dar până acum fenomenul nu a fost observat în mod concludent.

Începând cu anii 1980, oamenii de știință au detectat aceste semnale folosind observatoare, aeronave și sateliți, dar până acum a fost dificil să se confirme experimental că reacțiile nucleare au dat naștere neutronilor sau pozitronilor. Cercetătorii de la Enoto și colegii lor au folosit detectoarele de radiație instalate la centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa din Niigata, Japonia. În timpul unei furtuni din luna februarie a acestui an, echipa a detectat “radiații intense”, inclusiv raze gamma în momentul declanșării unui fulger.

366-lightning-nuclear-1

“Această linie este o indicație concludentă a anihilării cu electroni-pozitivi și reprezintă dovezi clare că reacțiile fotonucleare pot fi declanșate de furtuni”, explică fizicianul Leonid Babich de la Centrul Nuclear Federal al Rusiei.

De obicei, oamenii cred că fulgerul poate interacționa cu electroni din interiorul atomilor. Reacțiile fotonucleare indică faptul că fulgerul interacționează, de asemenea, chiar și cu nucleele dacă razele gamma au o energie suficient de mare pentru a elimina neutronii din nuclee. În plus față de generarea de neutroni și positroni, procesul observat este de asemenea important, deoarece este  a doar a doua oară când oamenii de știință au observat izotopi radioactivi produși natural în atmosferă, celălalt exemplu fiind particulele produse de razele cosmice. Totuși, doar pentru că există acum dovezi ferme că fulgerul generează particule radioactive în atmosferă, nu există nici un motiv de îngrijorare. Cercetătorii nu știu încă dacă acest fenomen are loc în cazul tuturor fulgerelor…

“Aceasta este încă o întrebare deschisă”, susține Teruaki Enoto de la Universitatea din Kyotom citat de cei de la ScienceAlert.

sursa: http://www.sciencealert.com/thunderstorms-observed-triggering-nuclear-reactions-in-the-sky-lightning-gamma

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii