Noutăți

Eski Kermen, “orașul” peșterilor din Crimeea. A fost locuit până în secolul al XIII-lea (galerie foto)

Eski Kermen este o așezare medievală situată la doar 6 km de orașul Mangupa, regiunea Bakhchisaray din Crimeea. Locul este renumit în întreaga lume pentru cele peste 300 de peșteri, locuite până în sexcolul al XIII-lea. De-a lungul timpului, peșterile au fost modificate, consolidate și au adăpostit în total câteva mii de oameni. Din păcate istoria localității nu este cunoscută până în secolul al X-lea, fiind o așezare nesemnificativă și greu de ajuns. Dar, din secolul al X-lea, orașul a început să se extindă treptat, devenind din ce în ce mai vizibil, lucru ce a făcut ca în secolele XII și XIII, orașul peșterilor să fie locuit de aproximativ 3000 de oameni.

În 1299 locul a fost distrus de armata mongolă sub comanda comandantului Nogaja Han, iar de atunci a rămas nelocuit până în prezent. Datorită terenului accidentat, așezarea a fost mai ferită de acțiunile cotropitorilor, Eski Kermen fiind una dintre ultimele așezări din zonă în care mongolii au ajuns. După retragerea mongolilor, oamenii din satele vecine au început să folosească peșterile ca locuri de rugăciune.

Aproximativ 350 de caverne sculptate în stâncile din vechiul oraș și aproximativ 50 din afara acestuia pot fi astăzi vizitate de turiști. Cele mai multe dintre acestea au fost construite în secolele XII-XIII. De asemenea, cei care ajung în acest loc din Crimeea, deși în această perioadă s-ar putea să fie mai dificil acest lucru din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, vor putea admira și ruinele unei bazilici de la sfârșitul secolului al VI-lea, dar și mai multe biserici sculptate în stânci în secolele XII-XIII, cu numeroase fresce, care în prezent, din cauza trecerii timpului și a umidității la care au fost supuse se văd din ce în ce mai șters. Din păcate numeroasele acțiuni pe care mai multe ONG-uri internaționale au dorit să le întreprindă în zonă pentru conservarea orașului s-au lovit pe rând atât de reticența ucrainienilor cât și a rușilor.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2015/01/eski-kerman-ancient-cave-city-in-crimea.html

traducere și adapatere: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii