Noutăți

Erdogan vrea să se spele pe mâini de UE. Așa că va organiza un referendum de genul Brexit

  •  
  •  
  •  

Recep Tayyip Erdogan, controversatul președinte al Turciei, a afirmat, după cum arată ActiveNews, că cetățenii cu drept de vot din Turcia vor fi chemați la urne, pentru a hotărî, în cadrul unui referendum, dacă mai trebuie sau nu continuate negocierile de aderare a țării la Uniunea Europeană.

După cum ne aduce la cunoștință sursa precizată mai sus, președintele turc a declarat, în cadrul unui interviu oferit unei televiziuni indiene, că „Turcia va organiza un referendum similar celui pentru Brexit, doar pentru a se decide dacă vom adera sau nu”.

c

Așa cum arată, în continuare, ActiveNews: „Erdogan a acuzat Uniunea Europeană că nu este „sinceră și onestă”, iar Turcia așteaptă la porțile sale. Turcia, majoritar musulmană, unind Europa de Asia, a început negocierile de aderare la UE în 2005, însă până acum s-au înregistrat puține progrese. Relațiile Turciei cu țările UE s-au tensionat înaintea referendumului de luna trecută, pe marginea extinderii puterilor prezidențiale ale lui Erdogan, care nu a cruțat, în discursurile sale, niciun lider european. UE susține că Turcia trebuie să dea semnale mai clare cu privire la intenția sa de a respecta criteriile UE privind respectarea drepturilor omului și statul de drept.

Chiar și în condiții normale, fără situația dificilă în care se află UE, ca urmare a Brexit-ului (ca să nu mai vorbim și despre un posibil Frexit, ce ar putea surveni după alegerea Marinei Le Pen), momentul aderării Turciei la UE părea extrem de îndepărtat.

Care să fie, de fapt, scopul urmărit de către Erdogan prin organizarea, tocmai acum, când Uniunea se clatină, a unui referendum în care turcii vor trebui să răspundă dacă doresc ori ba să continue negocierile de aderare a țării lor la UE?

b

Text: Tomi Tohaneanu

Sursa: ActiveNews


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii