Noutăți

Era și vremea: Bustul unui NOBIL DAC a fost plasat în incinta aeroportului Otopeni, pe traseul pasagerilor…

Evz.ro: Începând din 13 septembrie 2017, bustul unui “Nobil dac” vă întâmpină la intrarea care face legătura dintre terminalele de “Sosiri” şi “Plecări” de pe  Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti. Sculpura a fost realizată de Ioan Bolocan, fiind inspirată după o lucrare omonimă, realizată în anii 106-112 de către un artist roman şi care se află la Vatican.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC), care a donat aeroportului lucrarea, cu scopul de a aduce în atenţia pasagerilor care trec prin dreptul ei, valori ale culturii dacice.

Florin Pârlea, preşedintele AICC: “În diversitatea peisajului citadin al Bucureştiului, nu există nicio reprezentare cultural a identităţii originii poporului roman, iar noi ne propunem să remediem această situaţie. Acesta este un prim pas care face parte din proiectul Vreau un Dac”.

Valentin Iordache, directorul adjunct al aeroportlui Henri Coandă: „Ne gândim că, dacă punem faptele la locul lor și atragem atenția pasagerilor, români sau străini, asupra unor simboluri esențiale pentru identitatea noastră, dăm contur viitorului. Ne uităm la origini și prindem încredere, inspirație, viziune pentru ziua de maine”.

Istoricul Leonard Velcescu, premiat de Academia Română pentru cercetarea sa istorică care a dus la identificarea a peste 100 de statui de daci în muzeele lumii: „Aceste reprezentări de daci nu sunt stereotipice. Artiștii români i-au studiat pe dacii care au fost duși la Roma. Figurile dacilor prezintă afinități cu modelele sculptate. Au o fizionomie aparte, demnă si nobila, viguroasă și dârză. Marea majoritate a sculpturilor au fost realizate când arta romană era la apogeu. Avem de a face cu două portrete, cel psihic și cel fizic. Chipul reprezintă oglinda sufletului.”

Sursa: Evz.ro

decebal 6


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii