Noutăți

Enigme naturale uimitoare de pe Terra

  •  
  •  
  •  

Minunile naturale ale lumii nu încetează să uimească – par de pe altă planetă și sfidează legile Terrei, reprezentând adevărate enigme chiar și pentru oamenii de știință.

Unul dintre locurile ce dau un sentiment de nedescris este cel mai mare deșert sărat de pe planetă, Uyuni, din Bolivia.

Până în marginea zării se întinde un teren pe care natura a așezat straturi succesive de sare și minerale, ce reflectă albastrul cerului pe o suprafață ce pare dintr-o altă dimensiune, ca și cum ați păși pe nori de zăpadă.

Un alt loc faimos este zona în care se găsesc Munții-curcubeu din China, un spațiu geografic greu de descris în cuvinte, cu imagini ce par ireale, pictate în straturi peste straturi de roci tectonice diferit colorate.

Ascuns în pădurile amazoniene, râul Shanay-Timpishka este unic în lume. Apele sale sunt atât de fierbinți, încât orice creatură care intră în ele este… arsă pe loc, la 91 de grade Celsius.

Oamenii de știință nu au găsit până acum vreo explicație a fenomenului, cu atât mai mult cu cât în zonă nu există niciun Vulcan, potrivit listverse.com.

România are, la rândul său, o „vedetă” pe lista spațiilor naturale uimitoare.

Peștera Movile, din apropiere de Mangalia, este unul dintre cele mai stranii locuri de pe planetă, un spațiu în care aerul este sulfurat, iar vietățile care, totuși, trăiesc aici o fac într-un univers complet închis, lipsit de lumină și aerisire de milioane de ani.

Curioasele creaturi s-au adaptat și trăiesc în această atmosferă toxică, hrănindu-se cu… „spuma” de pe pietre. Iar la Knaresborough, în Marea Britanie, există un izvor care pare desprins din poveștile de groază.

Apa sa este atât de bogată în minerale, încât transformă în piatră orice obiect lăsat sub ea. Procesul durează de obicei între trei și cinci luni.

Peste Atlantic, Lacul Maracaibo, din Venezuela, a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare concentrație de fulgere din lume.

În fiecare seară, la ora 19:00, fulgerele încep să cadă, încontinuu timp de zece ore, pe suprafața apei, generând un spectacol natural magnific. Acest fenomen are loc timp de 260 de nopți în fiecare an.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii