Noutăți

Enigmaticele sculpturi miniaturale, realizate în secolul al XVI-lea, au fost studiate cu ajutorul razelor X. Ce au descoperit specialiștii?

Potrivit boredpanda.com, în lume mai există circa 135 de sculpturi religioase miniaturale, dintre cele realizate cu secole în urmă în Țările de Jos din lemn de cimișir. Cimișirul (Buxus sempervirens), un arbust des întâlnit prin parcurile din Europa, furnizează unul dintre tipurile de lemn cele mai potrivite pentru sculptură. Sculpturile miniaturale în lemn auriu de cimișir i-au pus în încurcătură pe oamenii de știință. Nu demult, cercetătorii au demarat un studiu asupra câtorva dintre acestea. Piesele supuse examinării provin din diferitele muzee și colecții private.

g

Se crede că aceste sculpturi de mici dimensiuni ar fi fost realizate, toate, într-un interval foarte scurt de timp, adică între anul 1500 și anul 1530, fie în Olanda, fie în Flandra. Odată cu creșterea rolului și a influenței burgheziei în Europa secolului XVI a avut loc, pentru scurtă vreme, o creștere a cererii pentru produsele de înaltă calitate cu caracter religios, dintre care făceau parte și aceste extraordinare miniaturi sculptate. Însă, influența Reformei Protestante (inițiată de către Martin Luther) a început să se resimtă. Multe dintre accesoriile religioase, printre care și sculpturile miniaturale realizate în lemn de cimișir, nu s-au mai bucurat de o prea mare căutare. Intervalul scurt în care s-a practicat acest migălos meșteșug în regiunile amintite, prin care bucățile de lemn erau preschimbate în opere de artă de o extraordinară finețe, explică numărul redus al acestor piese.

c

De curând, oamenii de știință au folosit razele X și softuri avansate de analiză 3D, pentru examinarea lor, fiind uimiți să constate cât de complexe sunt, în alcătuirea lor, aceste „altare în miniatură”. Straturile interioare sunt unite între ele într-un așa mod, încât zonele de legătură pot fi analizate doar cu ajutorul unor  microscoape moderne sau a dispozitivelor de scanare care folosesc razele X, pentru obținerea imaginilor. S-a constatat că piesele încorporează cuie (ținte) minuscule. Dat fiind că micile sculpturi sunt decorate cu aur și alte substanțe care îngreunează chiar și examinarea cu raze X, procesele complicate prin care au fost produse rămân enigmatice.

e

a

f

d

j

k

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă conținut și imagini: www.boredpanda.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii