-->

Noutăți

Enigmaticele șanțuri săpate în piatră, din Malta, create acum mii de ani. Scopul la care serveau rămâne un mister…

Într-o serie de locații de pe insulele Malta și Gozo, Marea Mediterană, există o rețea complexă de șanțuri paralele tăiate în rocile calcaroase, realizate în urmă cu mult timp. Acestea sunt numite “șine de cărucior” din cauza asemănării cu șinele tramvaielor moderne. Pistele au adâncimi de până la 60 cm și au o distanță medie de 110 – 140 cm între ele. Scopul acestor așanțuri sunt încă un mister, dar se presupune, în general, că pistele au fost trasate acum câteva mii de ani, după ce noi colonizatori au venit din Sicilia în Malta.

Există teorii diferite despre modul în care au fost create aceste piste. Unii oameni de știință cred că pistele au fost formate de căruțe sau sănii care transportau încărcături grele pe insulă, cum ar fi pietre din cariere sau blocuri megalitice pentru a construi temple. Roțile grele din lemn ar fi lăsat brazde pe sol. De-a lungul timpului, brazdele s-ar fi adâncit și mai mult din cauza intervenției naturii. Alte teorii susțin că șanțurile au fost folosite pentru irigație pentru distribuția apei de la izvoare până la terasele agricole.

cart-ruts-malta-1[2] cart-ruts-malta-3[2]

Una dintre cele mai complicate rețele se află în “Misrah Ghar il-Kbir” lângă stâncile Dingli. Aici pistele par să fie prezente peste tot și să circule în toate direcțiile, acoperind o suprafață de aproximativ 8 hectare sau chiar mai mult. Piste de genul acesta sunt prezente și în alte locuri din lume, cum ar fi Sardinia, Sicilia, Spania, Grecia, Franța și Germania. Nu toate sunt de aceeași origine și nu toate au fost menite să îndeplinească același scop. Unele dintre ele sunt pur și simplu drumuri romane. Însă liniile din Malta sunt unice.

cart-ruts-malta-0[6] cart-ruts-malta-4[2] cart-ruts-malta-6[2] cart-ruts-malta-2[2]

sursa: Angelfire, Saeti

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii