Noutăți

Enigmaticele petroglife pre-columbiene din Venezuela. Unele se numără printre cele mai mari imagini gravate în piatră de pe planetă!

  •  
  •  
  •  

Pe țărmul fluviului Orinoco, în Venezuela de vest, se află unele dintre cele mai mari petroglife de pe mapamond. Pe o vastă suprafață de piatră, ce are 304 metri pătrați, au fost gravate, cu secole în urmă, înaintea colonizării Lumii Noi de către europeni, nu mai puțin de 93 de „desene”. Într-un alt loc, situat în aceeași zonă, se află o imagine misterioasă: un enorm și misterios șarpe cu coarne, ce are o lungime de 30 de metri.

Operele de artă realizate pe suprafața dură a pietrei datează din epoca precolumbiană, fiind anterioare anului 1492. Unele dintre fascinantele desene ar putea să fie mai vechi de 2000 de ani, arată Philip Riris, arheolog la University College London și autor al studiului în cadrul căruia au fost examinate și inventariate imaginile gravate pe stânci. Sunt imagini ce reprezintă ființe umane, animale, ritualuri și simboluri mistice.

Unele dintre petroglife au fost descoperite, de către arheologi, pe suprafața unor stânci aflate în zona Atures Rapids, datorită nivelului mai redus al apelor fluviului Orinoco. În total, au fost descoperite opt grupuri de petroglife. Se pare că băștinașii care trăiau în zona mijlocie a bazinului fluviului Orinoco nutreau credința că în regiunea lor se afla locul în care a fost creat Soarele, precum și locul în care s-a născut Wahari – un personaj mitologic.

Orinoco

petroglife 2

Unele dintre petroglife ilustrează mituri ce aparțin unor culturi și regiuni variate. De pildă, șarpele cu coarne aparține unei legende străvechi, în care este descrisă „uciderea unui șarpe monstruos, de către fiul zeului creator”.

Altă petroglifă înfățișează un cântâreț la flaut, ce este înconjurat de mai multe personaje. Această scenă descrie, probabil, un ritual indigen al reînnoirii. Petroglifele nou descoperite se aseamănă cu alte opere de acest fel aflate în Brazilia și Columbia. Ele îi vor ajuta pe cercetători să dobândească o înțelegere superioară a culturilor vechi care s-au perindat pe țărmurile fluviului Orinoco și modul în care acestea au interacționat cu alte culturi, aflate la distanță. Din cauza dificultății accesului în zonele în care se află petroglifele, în unele cazuri cercetătorii le-au fotografiat prin utilizarea dronelor.

Prea puține lucruri sunt cunoscute despre autorii acestor desene, realizate într-un trecut nu întotdeauna bine definit, pe suprafețele dure de piatră. Semnificațiile multora sunt misterioase. Aceste necunoscute ar putea fi rezolvate numai printr-o avansată cunoaștere a concepțiilor despre viața pământeană și despre lumea de dincolo pe care le aveau populațiie pre-columbiene ce au viețuit pe țărmurile fluviului Orinoco.

venezuela

petroglife

Surse informații: www.livescience.com, www.ucl.ac.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii