Noutăți

Enigmaticele CERCURI GIGANTICE ale Iordaniei. Oare în ce scop au fost clădite?

  •  
  •  
  •  

În Iordania se află douăsprezece gigantice structuri de piatră, aflate în diferite regiuni, cărora, multă vreme, nu le-a fost acordată suficientă atenție din partea istoricilor și arheologilor, în ciuda faptului că sunt, se pare, vechi de peste 2000 de ani. Aceste structuri au rămas în mare parte necunoscute, chiar și în rândul specialiștilor locali.

Cercurile au fost descoperite în anul 1920, de către un pilot britanic, pe nume Lionel Rees, care a zburat peste întinsele deșerturi ce, peste o vreme, aveau să facă parte din statul numit Iordania. Fotografiile aeriene pe care Rees le-a preluat au fost primele imagini utile pentru știință ale acestor structuri.

a

b

Din motive necunoscute, observațiile, concluziile și fotografiile lui Rees au fost ignorate și uitate la foarte scurtă vreme. Au mai trebuit să treacă încă 60 de ani înainte ca altcineva să le ia în seamă din nou. Totuși, în ultimii 10 ani li s-a acordat mai multă atenție datorită activității lui David Kennedy, cercetător la Universitatea Australiei de Vest. Să fi avut cineva vreun interes ca vestigiile să fie ținute într-un con de umbră, atâta amar de vreme? Sau a fost vorba, pur și simplu, despre o lipsă de preocupare și comoditate, din partea oamenilor de știință?

Imensele cercuri care se văd din avion sunt, de fapt, ziduri de piatră nu foarte înalte. Probabil că inițial, la construire, înălțimea lor era mai mare. Structurile sunt aproape circulare, iar diametrele lor variază de la 220 de până la 450 de metri. Interesant este că structurile de piatră (cercurile) nu conțineau inițial nicio deschidere, după cum s-a constatat.

c

Totuși, de-a lungul secolelor, unele dintre ziduri s-au mai prăbușit, pe alocuri, ori au fost degradate de către oameni, astfel că în prezent nu se mai poate vorbi despre cercuri continue. Două dintre cercuri sunt tăiate de către drumuri romane, astfel că se poate deduce că ele au, în mod cert, peste 2000 de ani. Totuși ar putea fi cu mult mai vechi!

Cercurile sunt construite din roci locale și, la momentul ridicării lor, au fost necesare, se pare, eforturile unor zeci sau sute de oameni care au muncit din greu. Desigur, toată lumea ar vrea să afle de ce au fost construite? Însă, în loc de răspuns nu avem decât un imens mister. Mai recent, astfel de cercuri au fost descoperite și în Siria.

d

e
S-a opinat că giganticele cercuri ar fi avut rolul de a ține turmele de vite închise, însă, în general, zidurile de piatră nu au înălțimea și forma care să le facă de netrecut pentru animale. Alții spun că ar fi fost monumente primitive închinate unor zeități locale. Nu lipsesc nici ipotezele mai îndrăznețe, emise de către contemporani, potrivit cărora pământenii ar fi avut un mesaj de transmis unor… foști vizitatori celești ai Terrei.

Singur timpul ne-ar putea dezvălui, în lumina unor noi descoperiri arheologice sau a unor manuscrise străvechi, care a fost realul scop al acestor structuri circulare de piatră. Un scop sau o anume credință trebuie să fi motivat efortul de-a le construi!

g

f

Sursa: www.amusingplanet.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Enigmaticele CERCURI GIGANTICE ale Iordaniei. Oare în ce scop au fost clădite?

  1. Puteau fi, pur si simplu,,tabere”,militare sau civile(corturi).Accesul s-ar fi putut face pe rampa la o anumita inaltime ,in caz de primejdie,ridicata sau distrusa.Daca exista o problema exista si solutia.Ori este prea simpla si nu te gindesti la ea ori prea complicata si nu stii inca suficient!:))

    • In Africa ,oamenii construiesc din spini astfel de intarituri unde isi au colibele si animalalele.Ca sa ucida un leu,Heracle a trebuit sa mearga doar pina in Nemeea,citeva ,,secole,acolo,mai tirziu”,Tartarin din Tarascon nu a mai gasit nici unul in nordul Africii.In Africa nu s-ar fi facut economie de lemn de foc,insa oamenii stiu ca animalele care au vedere nocturna, nu vad si nu stiu, ce este dincolo de foc.Jigodiile batrine stiu ce este si nu se tem sa atace.O intaritura la inaltimea sariturii unui pradator, sau spinii, sunt o paza mai sigura.Ar fi mai logic,nu?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii