Cunoaste lumea

Noutăți

Enigma tragediei din Trecătoarea Dyatlov, prima ipoteză după 60 de ani!!!

  •  
  •  
  •  

În ianuarie 1959, nouă tineri drumeți, șapte băieți și două fete, piereau în condiții misterioase în ceea ce a fost numit de atunci „incidentul din Trecătoarea Dyatlov”, aflată în Munții Morții, și care a generat un alai de teorii ale conspirației.

În timp, s-a considerat inclusiv că aventurierii au fost răpiți de extratereștri. Potrivit livesciece.com., acest mister are o primă explicație care se poate apropia de adevăr.

Povestea spune că tinerii și-au montat corturile în trecătoare, ca să fie la adăpost de urgia nopților în care temperatura scade și la minus 25 de grade Celsius.

Tinerii nu au mai ajuns niciodată la următorul punct de pe traseu și au murit în condiții misterioase, abia după aproape o lună fiind recuperate corpurile care se presupuneau a fi fost ale tinerilor, împrăștiate pe o distanță enormă.

Unii erau doar pe jumătate îmbrăcați, alții erau chiar în lenjerie intimă, unii aveau oasele fracturate și crăpături ale craniului, altora le lipseau ochii și una dintre fete nu mai avea limbă. În plus, corturile erau sfâșiate din interior.

Odată ce aceste informații au ajuns la opinia publică, teorii care mergeau de la culte ale răului la trecerea prin portaluri, în alte dimensiuni care i-au sfârtecat, au început să abunde, amplifcate de trecerea timpului care nu dădea și răspunsuri raționale.

Practic, acest mister este unul dintre cele mai notorii din istoria modernă a Rusiei.

La începutul anului 2021, o cercetare publicată de revista Communications Earth & Environment aducea primul argument științific, iar explicația poate fi percepută ca uimitoare prin simplitate: o avalanșă.

Aceasta i-ar fi surprins pe drumeți în somn și i-ar fi forțat să iasă rapid din corturi, care cum se aflau, direct în noaptea înghețată.

Nu avem pretenția că am deslușit misterul incidentului îngrozitor, mai ales că nimeni nu a supraviețuit, ca să ne poată povesti ceva. Doar emitem ipoteza cea mai plauzibilă în urma feului în care au fost găsite rămășițele”, detaliază Johan Gaume, șeful Laboratorului Snow and Avalanche Simulation, de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, Elveția.

Această ipoteză se potrivește cu una similară, lansată de autoritățile din Rusia, care și ele afirmă că o avalanșă trebuie să fi stat la baza teribilului incident.

Totuși, această ipoteză va putea fi contestată tot de… dovezile care au fost descoperite imediat după întâmplarea îngrozitoare.

În primul rând, nu exista nicio urmă că ar fi existat un asemenea fenomen, la 26 de zile de căutări. Mai departe, locul în care erau tinerii se afla la o înclinație minimă, de 30 de grade, unde o avalanșă ar fi fost improbabilă.

Nu în ultimul rând, rănile de pe trupurile neînsuflețite, în special cele din zona capului și pieptuui, nu aveau nicio legătură cu tipul de leziuni pe care le produc avalanșele.

Dar până în acest moment, potrivit tuturor simulărilor digitale, doar o avalanșă petrecută în condiții foarte neobișnuite poate rezista contraargumentelor.

Roxana Istudor

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii