Noutăți

Enigma Rongorongo – Textele indescifrabile de pe Insula Paștelui

Insula Paștelui, care aparține statului Chile, este celebră pentru statuile moai, magnifice și misterioase. Aceste figuri gigantice au fost create de indigenii Rapa Nui și se crede că reprezintă strămoși, șefi de trib și alte figuri importante din cultura lor.

Dar, pe lângă chipurile moai, pe insulă au fost descoperite și niște artefacte acoperite cu texte scrise în Rongorongo, o limbă unică, dispărută și la fel de misterioasă precum giganticele statui.

Experții cred că acest sistem de scriere – sau protoscriere – este unul dintre puținele din istorie care au fost inventate independent de alte culturi.

În secolul XIX, de pe această insulă izolată au fost adunate mai multe obiecte de lemn cu inscripții în limba Rongorongo, iar azi pot fi văzute în diferite muzee din lume.

Sunt păstrate în colecții din muzee în Roma, Paris, New York și Hawaii. Pe Insula Paștelui nu se mai află niciunul.

Acest alfabet pare să fi apărut brusc, în secolul XVIII, dar până azi s-a dovedit o enigmă impenetrabilă, în pofida numeroaselor încercări de descifrare.

Adevăratul mesaj al acestor simboluri este necunoscut și, în afara faptului că oferă unele informații fragmentare ce par să țină de genealogie, nimeni nu le poate citi.

Potrivit unor istorici, la început, scrierile erau așternute pe frunze de palmier, imprimate cu ajutorul dinților de rechin. Mai târziu, scrierile Rongorongo au apărut pe bucăți de lemn. Au fost descoperite și câteva petroglife, pereți în peșteri acoperiți cu inscripții sumare.

Citește mai mult: Incredibilia

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Enigma Rongorongo – Textele indescifrabile de pe Insula Paștelui

  1. Pentru fiecare problema exista o solutie! In cazul de fata se cere utilizarea unor resurse mai speciale care sunt:
    -https://uzp.org.ro/12243/femeia-cu-120-de-vieti/
    -http://www.energobiologie.ro/index.php/Enigme/Explorarea-timpului-Cronovizorul-descoperirea-parintele-Pellegrino-Ernetti.html

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii