Cunoaste lumea

Noutăți

Enigma Insulei Paștelui – un răspuns științific. Cum a reușit populația insulei să realizeze sutele de statui uriașe

  •  
  •  
  •  

Insula Paștelui, numită și Rapa Nui de către populația sa băștinașă, a constituit sursa unui mare mister, începând cu anul 1722, când europenii au debarcat acolo, pentru prima dată. Primii exploratori au calculat că Insula Paștelui are sub 3000 de locuitori. Iar marele mister era determinat de dificultatea găsirii unui răspuns corect la întrebarea: cum de a putut, un popor atât de mic, să dăltuiască în piatră și apoi să amplaseze, la locurile lor, cele aproape 900 de statui?

Cu privire la originile statuilor din Insula Paștelui s-au formulat diferite ipoteze, unele extrem de îndrăznețe, dar, din păcate, nesusținute întotdeauna cu argumente solide. De curând, a fost publicat, în jurnalul Frontiers in Ecology and Evolution, un studiu care aduce clarificări și indică faptul că, totuși, locuitorii din Insula Paștelui au ridicat uriașele statui. Prin acest nou studiu s-a reușit o estimare a numărului de locuitori pe care i-a putut susține faimoasa insulă în vremurile sale cele mai bune, atunci când au fost realizate impresionantele statui, numite Moai.

Moai si cultura de cartofi dulci

Dr. Cedric Puleston, de la departamentul de antropologie al Universității California, arată că, în ciuda izolării aproape complete în care au viețuit în vechime, băștinașii din insulă au dezvoltat o structură socială complexă, s-au organizat și au realizat statuile, înainte de a surveni o modificare dramatică a demografiei insulei.

A reieșit, în urma studiilor, că Insula Paștelui ar fi putut susține o populație maximă de 17.500 de locuitori. Astfel, la un asemenea număr, populația activă a insulei din Pacific pare să fi fost pe deplin aptă să realizeze impresionantele monumente, lucru foarte greu  de înfăptuit de către o populație de cel mult 3000 de oameni, câți mai erau pe insulă, la venirea europenilor. După ce populația insulei a ajuns la maximul numeric, s-a produs un declin sever în plan demografic, determinat de dificultatea producerii și procurării celor necesare vieții, în special a alimentelor.

Între altele, oamenii de știință au evaluat și potențialul agricol al terenului insulei. Astfel, au descoperit că doar 19% din suprafața insulei putea fi utilizat pentru cultivarea hranei de bază – cartofii dulci. Calcularea numărului maxim de locuitori pe care i-ar fi putut susține insula în absența schimburilor economice cu exteriorul a fost efectuată printr-o formulă complexă, fiind luați în calcul numeroși factori.

Moai 2

Din echipa de cercetare au făcut parte și un specialist în soluri, un biogeochimist, un expert în cultura și civilizația Rapa Nui. Au fost efectuate și comparații cu alte insule polineziene sub aspect populațional, reieșind că numărul estimat, de 17.500 de locuitori, pe care i-ar fi putut avea insula în vremurile sale de glorie, reprezintă o cifră rezonabilă.

Înainte de anul descoperirii insulei, băștinașii din Insula Paștelui au avut de suferit din cauza foametei, a războaielor dintre diferitele grupuri influente, a degradării solului și despăduririlor. Dar cel mai mult au avut de suferit ulterior, din cauza politicilor colonialiste, exploatatoare, și a negustorilor de sclavi, mai cu seamă în secolul XIX. Odată cu populația veche a insulei, care, în mare parte a fost strămutată, au fost distruse fauna și flora sa, printr-o exploatare nemiloasă a pământului, de către noii veniți, dornici de îmbogățire rapidă.

După cum arată dr. Cedric Puleston, Insula Paștelui este un loc remarcabil și important, care deși deține o pronunțată aură de mister, este un teritoriu real, care a avut o istorie reală și a fost locuită de către oameni reali. Elucidarea misterelor Insulei Paștelui ne aduce mai aproape de înțelegerea istoriei umanității, dar și a naturii umane.

Insula

Insula Pastelui

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.smithsonianmag.com, www.sciencedaily.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Enigma Insulei Paștelui – un răspuns științific. Cum a reușit populația insulei să realizeze sutele de statui uriașe

  1. cetățeanul tulburat // 2 octombrie 2017 at 19:03 // Răspunde

    Neavând un argument solid care să elucideze misterul statuilor din insulă…Nu putem arunca pisica în cârca băștinașilor că le-ar fi realizat ei…dovadă că de la descoperirea insulei de către europeni, băștinașii nu au mai realizat vreo statuie!
    Dar se poate vedea clar că statuile la care s-au săpat în jurul lor se poate face diferența de trecere a timpului, partea care a fost îngropată s-a conservat mai bine decât cea care a stat în bătaia vântului!
    Având în vedere că au fost pe insulă la un moment 17 mii de inși, nu aveau cum să mânuiască statuile să le pună în linie, deci …ni se povestesc minciuni…
    Statuile au fost realizate de altcineva, practic sculele cu care ar fi fost realizare ar trebui să existe pe insulă…iar ei nu le au, deci?!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii