Noutăți

Enigma formațiunii Kummakivi din Finlanda: bolovanul imens care se află într-un echilibru „precar” de cel puțin… 12.000 de ani

În îndepărtata Finlandă, se află una dintre cele mai neobișnuite formațiuni de piatră din nordul Europei. Este vorba despre o imensă bucată de stâncă, având o lungime de 7 metri, așezată, parcă, de către mâna unui uriaș, pe o altă rocă de dimensiuni ceva mai mici, ce are o formă convexă.

Stânca cea imensă aflată deasupra pare gata să se prăbușească în orice clipă, dată fiind suprafața de contact extrem de redusă dintre cei doi bolovani. Și totuși imensul stei stă neclintit de mii și mii de ani, timp în care nu puțini au fost cei care au încercat să-și dovedească puterile și iscusința, răsturnându-l.

Cele două pietre par să fie sudate. Însă numai imensa greutate a bolovanului superior, amplasarea centrului său de greutate, precum și potrivirea suprafețelor de contact, sunt cele care au făcut ciudata structură (naturală?) din regiunea Ruokolahti să reziste timpului.

pietreleechilibrul

În trecut, s-a încercat, cu mijloace rudimentare din fericire, atât răsturnarea stâncii superioare, care părea să se afle în echilibru precar, cât și modificarea poziției sale prin rotire. Aceste tentative nu au reușit. Forța umană nu a fost suficientă pentru a modifica poziția bolovanului superior. Structura este, în prezent, aflată sub protecția autorităților.

În vechime, locuitorii Finlandei credeau că, de vreme ce piatra de sus nu poate fi deplasată – nici măcar prin acțiunea mai multor oameni – ciudatul „ansamblu” s-ar afla sub efectul unei forțe supranaturale. În mitologia nordică, în care abundă legendele cu uriași, se credea că aceste creaturi mitologice ar fi fost cele care deplasau stâncile enorme, așezându-le, uneori, în poziții neobișnuite.

formatiune

piatra ciudata

În secolele mai apropiate de vremurile noastre, când vechile legende erau contrazise una după alta de către spiritul raționalist ce începea să predomine, ciudata structură Kummakivi ridica, încă, semne de întrebare: cine fuseseră cei care așezaseră imensul bloc de piatră peste bolovanul convex, rotunjit, de dedesubt? Cum ajunseseră cele două pietre una deasupra celeilalte, având în vedere că proveniența lor este diferită?

Cei care au adus o explicație au fost geologii. În opinia lor, neobișnuita structură datează de la sfârșitul ultimei glaciațiuni (Würm). Atunci când clima a început să se încălzească iar stratul gros de gheață care acoperea Europa de Nord a-nceput să se topească, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, un colos de stâncă s-ar fi deplasat odată cu masele enorme de gheață aflate în curs de topire și s-ar fi oprit taman în vârful bolovanului convex, într-o poziție pe care forțele naturii și forța omului n-au mai reușit s-o schimbe. Așa pare să fi format neobișnuita formațiune Kummakivi, „piatra ciudată” a finlandezilor. Vreme de 12 milenii ea a rămas de neclintit!

Kummakivi

pietre in echilibru

Surse: unusualplaces.org, ancient-origins.net, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii