Noutăți

Enigma Dogonilor – populația africană ce deține o uluitoare cunoaștere a Cosmosului. De unde provin cunoștințele lor exacte despre sistemul solar și… steaua binară Sirius?

  •  
  •  
  •  

Sub numele de Dogoni este cunoscut un grup etnic ce viețuiește în Mali (Africa de vest), aproape de granița cu Burkina Faso. Locul în care trăiesc astăzi Dogonii nu este cel în care ei au viețuit dintotdeauna. Ei au migrat, acolo, în secolul XI d.Hr., pentru a scăpa de abuzurile unor vecini mai agresivi și mai puternici.

Misterele legate de tribul Dogonilor au fost discutate și prezentate publicului de către mai mulți oameni de știință. Ele privesc cosmogonia și mitologia dogonă bazată pe un zeu creator, numit Amma, dar și originea acestui popor misterios.

Dogonii nu au avut relații apropiate cu europenii și cu civilizația modernă decât foarte târziu, cam pe la începutul secolului XX. Cu toate acestea, ei posedau cunoștințe astronomice uimitoare, pe care nu se știe unde și în ce mod le-au dobândit.

dogonii

Sunt informații exacte pe care, de fapt, nici nu prea aveau cum să le dobândească, în lipsa instrumentelor de cercetare moderne (telescoape), dar și în lipsa activităților legate de cercetarea propriu zisă, în condițiile în care munca de procurare a celor necesare traiului le-a fost mereu principala preocupare.

Dogonii, la fel ca și alte popoare care țin la tradițiile lor, acordă un rol important poveștilor spuse de către bătrâni. Povești care, la fel ca și unele basme românești, conțin, în mod misterios și neașteptat, unele adevăruri științifice exprimate în cuvinte simple sau ascunse în spatele unor figuri de stil.

Sirius A si Sirius B

Sirius A si Sirius B - imagine furnizata de catre telescopul Hubble

Sirius A si Sirius B – imagine furnizata de catre telescopul Hubble

Oamenii de știință au fost uimiți să constate că membrii acestui grup etnic african știau că Sirius („cea mai strălucitoare stea de pe cer”) nu este o singură stea, ci un sistem stelar binar – alcătuit din Sirius A și Sirius B.

Mai mult, „primitivii” Dogoni știau că Sirius B se rotește în jurul lui Sirius A pe o orbită eliptică și că îi ia 50 de ani pentru a face acest lucru. Posibila existență a lui Sirius B a fost avansată, ca ipoteză, de către americanul Alvan Clark abia în anul 1862. Dar existența lui Sirius B, o stea pitică albă ce are 98% din masa Soarelui, a devenit o certitudine abia după 1970, pentru oamenii de știință. Cum de conținea mitologia dogonă cunoștințe științifice mai exacte decât știința occidentală de acum un veac?

Sirius, pozitie

Sistemul binar Sirius - observat prin folosirea Observatorului de raze X Chandra

Sistemul binar Sirius – fotografiat prin folosirea observatorului de raze X Chandra

Steaua Sirius B este un corp ceresc care, deși are un volum aproximativ egal cu cel al Terrei, are o masă enormă, apropiată de cea a Soarelui. Sirius B este o stea „densă”, grea. Se pare că și acest aspect a fost cunoscut, din vechime, de către misterioșii Dogoni. În legendele dogone, Sirius B poartă numele de Po Tolo. Tolo înseamă stea, în vreme ce Po este numele prin care Dogonii se referă la o plantă cerealieră ale cărei semințe sunt neobișnuit de grele, pentru mărimea lor.

Toate aceste informații sunt practic inaccesibile fără un echipament astronomic adecvat și e de prisos să mai precizăm că Dogonii nu au intrat niciodată, în urmă cu mai mult de un secol, în posesia vreunui astfel de instrument. Cunoștințele poporului Dogon, în materie de astronomie, sunt neașteptat de vaste. Planeta Saturn este reprezentată, la ei, cu un fel de halou. Dogonii par să știe de existența inelelor lui Saturn. Ei se referă și la cei patru „companioni” ai planetei Jupiter. Este vorba despre cei patru mari sateliți naturali de mari dimensiuni ai acestei planete – așa numiții sateliți galileeni.  Jupiter si satelitii sai

hogon

Ca și cum nu ar fi fost îndeajuns, Terra este descrisă ca o sferă și, din cuvintele simple, dar pline de sens al Dogonilor, a reieșit că ei ar cunoaște, de multă vreme, și existența… mișcărilor de rotație și de revoluție ale planetei noastre. Legendele Dogonilor descriu și Calea Lactee, căreia îi atribuie forma unei spirale, lucru care a fost conștientizat de către astronomi abia pe la începutul secolului XX.

În opinia bătrânilor poporului Dogon, Sirius a fost prima stea pe care a creat-o Dumnezeu și reprezintă „punctul de sprijin” al Universului. Toată materia s-ar fi dezvoltat începând de acolo, urmând, în expansiunea sa, o mișcare în spirală. De acolo ar fi originare și sufletele oamenilor. Dogonii știu că în jurul Soarelui gravitează și alte planete, în afară de Terra.

Dogoni, tineri

locuinte

În mod evident, informațiile uluitoare aflate în posesia Dogonilor provin de la înaintașii lor îndepărtați. Dar cum ar fi putut să fie dobândite aceste informații, multe dintre ele cunoscute cu certitudine de către occidentali abia în secolul XX, de către niște oameni simpli din secolele trecute, prin simpla scrutare a boltei cerești, cu ochiul liber?

O veche legendă dogonă se referă la un mesager celest, care a ajuns pe Pământ. Legenda relatează că Amma, conducătorul Universului, l-ar fi trimis pe planeta noastră pe un personaj numit Nommo. Acesta era, spun Dogonii, jumătate om și jumătate amfibian.

Nommo ar fi ajuns într-un teritoriu situat la nord-est de Bandiagara, în regiunea Mopti (din Mali). Dacă mai înainte pielea lui Nommo fusese roșie, pe Pământ el ar fi devenit alb. Nommo nu putea supraviețui decât în apă, relatează legenda dogonă.

mascat 2

Interesant este că un astfel de personaj mitologic este descris și într-o scriere străveche, descoperită în Mesopotamia, datând din mileniul III î.e.n. Este vorba despre Oannes, o ființă care deși avea trupul asemănător unui pește și nu putea trăi decât în mediul acvatic, dispunea de membre inferioare similare celor umane.

Dacă legendele Dogonilor pot fi atribuite unei fantezii din cale afară de dezvoltate, nu același lucru s-ar putea spune și despre cunoștințele lor astronomice, unele uimitor de conforme cu realitatea constatată prin folosirea tehnologiilor moderne. Care să fie originea reală acestor cunoștințe avansate despre Cosmos, deținute de către Dogoni?

Adevărul ar putea fi tulburător!

ritual

arta

mascat

Sirius, pe cerul nocturn

Surse: wikipedia.org, www.historicmysteries.com, ancient-origins.net, www.learnastronomyhq.com, www.gaia.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii