Noutăți

Enigma documentului în care a apărut pentru prima dată cifra zero a fost elucidată. Manuscrisul e cu mult mai vechi decât se credea!

  •  
  •  
  •  

Secole la rând, originea cifrei zero a fost o enigmă a matematicii și, în egală măsură, un mister al istoriei civilizației. Manuscrisul Bakhshali provine din îndepăratata Indie și a fost descoperit în 1881. Reprezintă un text ce tratează chestiuni de matematică și cuprinde un simbol identificat, de către oamenii de știință, cu cifra zero. Ani de zile, specialiștii s-au străduit să afle vechimea acestui manuscris.

Până la urmă, s-a reușit datarea fascinantului manuscris, cu ajutorul radiocarbonului. Documentul a fost întocmit tocmai în secolul III după Hristos și reprezintă cea mai veche mențiune a cifrei zero, precum și a acestui concept matematic, dintre cele existente în documentele antice cunoscute până acum. Anterioarele studii sugerau că manuscrisul Bakhshali ar data din perioada cuprinsă între secolele VIII și XII, pe baza stilului de scriere. Dar iată că vechimea sa este cu sute de ani mai mare, după cum au putut constata cercetătorii de la Universitatea Oxford.

a

d

Filele manuscrisului – în prezent foarte fragile – sunt 70 la număr și au fost confecționate din coajă de mesteacăn. La un moment dat, se credea că reprezentarea cea mai veche a cifrei zero se află pe un zid al unui templu din Gwalior, Madhya Pradesh, care datează din secolul IX. După cum arată prof. Marcus du Sautoy, cifra zero este esențială pentru dezvoltarea civilizației moderne, fiind un element cheie al matematicii și al „lumii digitale”.

În manuscrisul Bakhshali, cifra zero este reprezentată sub forma simplă a unui punct. Crearea conceptului de zero trebuie să fi avut loc mai înainte de secolul III și reprezintă unul dintre punctele de cotitură ale evoluției matematicii. Descoperirea arată cât de mare era preocuparea pentru matematică pe subcontinentul indian, în Antichitate. India a fost locul în care s-au format civilizații înfloritoare, deosebit de evoluate moral, științific și tehnologic, pentru vremea lor.

Manuscrisul Bakhshali a fost descoperit din întâmplare, de către un țăran, în timp ce își lucra ogorul, în apropiere de Peshawar (în prezent, regiune din Pakistan). În străvechea Indie, semnul care corespunde cifrei zero a evoluat de la un punct, către simbolul ce are aspectul actual, (re)cunoscut de către toată lumea.

b

c

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii