Noutăți

Emoţionant: Un orb şi un om fără braţe plantează păduri în China!

 În timp ce autorităţile române în cârdăşie cu firme străine permit distrugerea aproape ireversibilă a pădurilor ţării, iar românii obişnuiţi nu reuşesc să oprească prăpădul defrişărilor prin măsuri cu adevărat eficiente, nu marşuri pe străzi şi luare d eatitudine pe Facebook, în China, doi bătrâni, unul lipsit de vedere iar celălalt fără mâini, reuşesc să planteze copaci, dând astfel o lecţie morală tuturor locuitorilor planetei care se complac în indiferenţă şi lipsă de unitate faţă de defrişările care aduc dezastre pe toate meridianele lumii.

Cine priveşte dealurile învezite de puieţi de arbori din apropirea satului Yeli, comitatul Jinxing din provincia Hebei, China, îşi imagineayă cu greu că acestea au fost reîmpărutite de doi oameni cu grad sever de handicap fizic. În urmă cu doar 12 ani, peisajul de aici era arid şi trist, presărat cu pietre şi tufişuri ierboase. Transformarea miraculoasă a zonei se datorează muncii şi dedicaţiei admirabile a doi bătrâni, unul dintre ei orb, pe numele său Jia Haixia, şi celălalt cu ambele braţe amputate, pe numele său Jia Wenqi. Jia Haixia s-a născut cu cataractă congenitală care în timp i-a provocat orbirea. Wenqi şi-a pierdut ambele braţe în urma unui accident pe când avea doar 3 ani.

Cei doi nu puteau să-şi găsească de muncă, aşa că s-au decis să preia în sistem leasing de la autorităţile locale, pământurile de pe ambele maluri ale râului care curgea prin satul lor. Atunci, Haixia şi Wenqi au hotărât să planteze trenurle cu copaci în scopul stăvilirii eventualelor inundaţii şi a protejării satului de verile secetoase. Apoi, timp de 12 cani, cei doi oameni s-au trezit în fiecare dimineaţă la ora 7, şi, în ciuda problemelor grav de sănătate se duceau la plantat puieţi de copaci. Astfel printr-un sistem unic de lucru în echipă cei doi bătrâni demni de admiraţia întregii lumi, au reuşit să planteze peste 10.000 de puieţi, care astăzi au crescut sub forma unor arbuşti şi arbori tineri.

Activitatea lor a rămas în anonimat până în prezent, când cazul lor a fost descoperit de reporteri şi jurnalişti şi a devenit astfel un adevărat viral pe canalele agenţiilor de ştiri precum şi pe Internet. Conform cotidianului Hebei Haoren, foarte mulţi oameni au fost impresionaţi de povesta celor doi, şi le-au donat bani şi produse. Agenţia de ştiri Xinhua a demarat chiar o campanie de strângere de fonduri astfel încât Jia Haixia să poată beneficia d eo operaţie în urma căreia să-i poată reveni vederea.

c2 c3 c4 c5

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Emoţionant: Un orb şi un om fără braţe plantează păduri în China!

 1. Celule stem pun orbii si ciungii la munca .. !? // 10 iunie 2015 at 8:21 // Răspunde

  Scrie in articol = În urmă cu doar 12 ani, peisajul de aici era arid şi trist, presărat cu pietre şi tufişuri ierboase ..
  Din poze nu reiese ca in 12 ani peisajul a devenit vesel si foarte productiv . Bambusul creste rapid dar plopul este copacul care creste cel mai rapid dintre copaci . In regimu comunist sau plantat multi plopi langa drumuri ..
  Cei doi nu puteau să-şi găsească de muncă, aşa că s-au decis să preia în sistem leasing de la autorităţile locale, pământurile de pe ambele maluri ale râului care curgea prin satul lor .
  In Austria , Germania , Finlanda etc padurile sunt proprietatea oamenilor si scopul lor este sa lase ceva copiilor , nu sa pustiasca pana nu fura altii ajutati de scaparile lasate intentionat in legi . Ei exploateaza anual cat au nevoie ca sa traiasca bine si replanteaza ca sa poata retaia peste 50 de ani .

  Este normal sa se scoale in fiecare diminiata si sa mearga la plantat cineva care are pamant luat in concesiune ..Totusi de unde aveau puietii ? Erau oferiti pe gratis de primarie urmand sa se imparta veniturile din vanzarea lemnului ?
  Oricum e buna idea sa se inceapa plantarea copacilor langa rauri . Sunt sanse maxime sa se prinda , si sa creasaca mai rapid decat altii pt ca are apa din belsug , kiar si sedimente . Apoi rar sunt incendii de padure malul raurilor , se sting usor folosind apa din belsug , copacii umbresc doar pe o parte pamant agricol , in rest umbresc raul si stabilizeaza malurile prevenind eroziunile fara sute de milioane date la firme de partid ca sa consolideze malurile cu betoane .. Probabil saracii din satul respectiv , sau grupurile de romi , indieni etc nomazi din zona , nu vor fura copacii de teama satenilor care iar linsa daca isi bat joc de munca unor handicapati .
  La urma urmei orbul si ciungul nu prea au lucrat la viata lor asa ca sunt destul de odihniti si motivati la varsta asta , mai ales ca acum cu celule stem se cam pot trata si orbirea si multe alte boli dar prioritate au cei cu bani ..
  Probabil au plantat o specie de salcie care se reface rapid dupa taieri abuzive pt lemn de foc .. !? In India padurile de mangrove au fost distruse definitiv treptat de indienii saraci , ca sa isi fiarba niste pesti , scoici , sa se incalzeasca ..

  Sunt niste copaci cu tepi lungi pe trunki foarte periculosi care iau orbit sau iau lasat fara un oki pe hotii de lemne . In Africa mai sunt baobabi care stokeaza multa apa in , lemnul nefiind prea bun pt foc .. Dar nu se stie .. In Mexic din cactusii care rezista la seceta , incendii se face o bautura alcoolica .. In tarile musulmane macar societatea nu ar taia plante ca sa faca alcool .

  Am uitat repede ca in 27 iul 2010 Moscova era înecată în fum provenit de la peste 52.000 de ha de pădure şi vegetaţie din Rusia, afectate de incendii . Poluarea aerului în zona Moscovei a atins un nivel maxim în ultimele săptămâni. Aeroportul a fost inkis . Au fost numeroase avioane speciale au participat la operaţiunile de stingere a incendiilor . Pompieri si lucratori forestieri au taiat si curatat sau kiar incendiat resturi combustibile in mod intentionat pe fasii late de padure , aflate la distanta de padurea care ardea , ca sa opreasca incendiul . Atata material lemnos care a ars inutil , ar fi tinut de cald multi ani la sute de familii ..

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii