Noutăți

Elvețienii s-au pronunțat CONTRA CENTRALELOR NUCLEARE și în favoarea energiei verzi. De ce în România nu se face la fel?

Peste 58% dintre elvețieni s-au pronunțat, într-un referendum organizat la finele săptămânii trecute, pentru introducerea interdicției de a înființa noi centrale atomo-electrice. Interzicerea construirii de noi centrale nucleare a fost opțiunea preferată de către majoritatea elvețienilor, chiar și în condițiile în care circa 38% din energia electrică a Elveției este produsă în asemenea unități.

Atunci când centralele nucleare ale Elveției își vor atinge durata programată de existență, ele vor fi închise, pur și simplu, fără a le fi prelungită funcționarea și fără a mai fi înlocuite. Strategia energetică a Elveției presupune și o reducere a consumului individual de energie electrică cu până la 43%, până în anul 2035 (prin introducerea noilor tehnologii). În același timp, se va pune accent pe dezvoltarea surselor regenerabile de energie  – solară, eoliană, geotermală etc. Investițiile în astfel de surse de energie vor face din Elveția o țară ce nu va mai depinde de importurile energetice.

Cu 58.2% dintre voturi împotriva construirii de noi centrale nucleare este greu să se mai discute, în Elveția viitorului apropiat, pe tema construirii unor noi asemenea unități. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul energiei din Elveția a declarat că după șase ani de dezbateri intense, debutează o nouă epocă în politica energetică a țării cantoanelor, dar că mai sunt, încă, multe de făcut.

b

Dezastrul de la Fukushima, petrecut acum 6 ani, a condus la reevaluarea riscurilor legate de centralele atomo-electrice. Nemții au decis, la rândul lor, să își scoată din funcțiune toate reactoarele nucleare, în următorii 5 ani.

În Elveția se află astăzi un număr de cinci centrale atomo-electrice care vor fi închise pe rând, fiecare la vremea sa. Numai în România este pusă, periodic, în discuție, construirea și punerea în funcțiune a unor noi reactoare (3 și 4) la Cernavodă (eventual construite de către chinezi). Asta în condițiile în care România produce deja suficientă energie… cât să mai vândă și altora.

Numai că, în România, nimeni n-ar iniția un referendum pe o astfel de temă de maximă importanță pentru securitatea și sănătatea națiunii. Clasa politică românească se crede atât de deșteaptă, încât ignoră sistematic vocea poporului!

c

Sursa: inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii