AIM radionica curs online

Noutăți

Elveția sărbătorește 150 de ani de la cucerierea Matterhorn-ului

Muntele Matterhorn, cunoscut și sub denumirile de Mont Cervin, sau Monte Cervino, situat lângă Zermatt, la granița dintre Italia și Elveția în Alpii Pennini, este unul dintre cei mai vestiți și mai deosebiți munți din lume. Are forma unei piramide abrupte și înclinate, al cărui perete estic este aproape vertical și care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra ghețarilor. Popularitatea vârfului Matterhorn se datorează în mare măsură faptului că o perioadă îndelungată acesta a fost considerat imposibil de cucerit.

Cu toate acestea, în acest an se împlinesc 150 de ani de la cucerierea lui!

361237
În anul 1865, în Alpii Penini au sosit două echipe de cutezători, cu intenția de a supune muntele cel mai greu de cucerit din Europa. Echipa alpiniștilor italieni (Jean-Antoine Carrel și Jean-Baptiste Bic) a intrat în competiție cu cei șapte alpiniști englezi (Lord Douglas, Peter Taugwalder tatăl, Peter Taugwalder fiul, Michel Croz, Charles Hudson și Douglas Hadow), conduși de Edward Whymper. Edward_WhymperDupă câteva tentative eșuate, Whymper a ales o rută care i-a făcut pe locuitorii Alpilor Penini să-l privească ca pe un nebun: traseul estic, care pornea de la Lacul Schwarzsee era considerat drept “cel mai imposibil dintre toate traseele imposibile”. Cu toate acestea, decizia englezului avea logica sa: din moment ce până atunci eșuase alegând alte rute, acesta a considerat normal să încerce să abordeze muntele dinspre est. La 14 iulie 1865 el a devenit primul om care a pășit pe vârful piramidei Matterhorn, muntele pe care nimeni nu reușise să-l cucerească înaintea sa.

Victoria a avut însă prețul său: pe drumul de întoarcere, patru dintre cei șapte membri ai echipei au căzut în prăpăstie de pe peretele de stâncă (Croz, Hudson, Hadow, Douglas).

matterhorn
De atunci, Matterhorn a „luat” viața a peste 500 de alpiniști.

Marți, 14 iulie, sute de lămpi au fost plasate de-a lungul traseului făcut de Edward Whymper și colegii săi alpiniști, marcând cu o lumină roșie locurile în care și-au pierdut viața alpiniștii curajoși.

SCHWEIZ MAMMUT MATTERHORN
Cu cele două vârfuri care străpung cerul (unul de 4478 m) “muntele munților”, a devenit un simbol al Elveției. Satul de la poalele acestuia are în jur de 120 de hoteluri și nenumărate apartamente de vacanță, cu aproape 3 milioane de rezervări înregistrate până în 2013.

HDR-matterhorn-5-Edit
traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

surse: wikipedia, thelocal.ch


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii