Noutăți

Elveţia… Marocului – Orașul Ifrane, o micuță stațiune de schi europeană construită în… Africa de Nord

Dacă Marocul vă duce automat cu gândul la nisip, case vechi, străduțe înguste și colorate sau piețe pline de comercianți de chilipiruri, nu sunteți singurul. Cu toate acestea, Ifrane se deosebește de orice alt oraş din țara nord-africană, fiind supranumit „Elveția Marocului”. În această micuță așezare situată la o altitudine de 1.600 de metri deasupra nivelului mării, în regiunea Atlasului Mijlociu, vom regăsi o arhitectură europeană similară cu cea a stațiunilor de schi din Elveția. Case îngrijite, cu acoperişuri roşii, multe flori, parcuri, lacuri şi ierni cu zăpadă. Iarna, dar şi verdeaţa abundentă, pădurile de cedru şi păşunile care renasc în fiecare primăvara sunt în contrast cu climatul cald şi uscat din această parte a lumii.

Ifrane a fost construit de francezi în 1930, în timpul perioadei în care Marocul era un protectorat. Astăzi este locul preferat de către africanii cu bani care doresc să experimenteze puțin din viața europenilor iarna. Temperaturile scad frecvent aici sub punctul de îngheţ, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Africa a fost aici în Ifrane, de -24 grade Celsius.

africa5 africa6 afric1

După separarea de Franţa, marocanii au extins oraşul, au construit o moschee și o piaţă publică. În 1995, aici a fost deschisă o universitate publică americană, Universitate Al Akhawayn. Treptat casele din centrul oraşului sunt demolate şi înlocuite cu blocuri de apartamente, în timp ce centrele de vacanţă şi locuinţele cu curte se dezvoltă la periferie. Mulţi angajatori importanţi au blocuri de apartamente aici pentru concediul angajaţilor, iar locuitorii bogaţi vin aici în excursii de o zi, pentru a se bucura de zăpadă, un lucru atât de rar pe continentul negru.

africa2 africa3 africa4

sursa: amusignplanet Lonely Planet / Frommers / Journey Beyond Travel

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii