Noutăți

„Elementul lipsă” din compoziția miezului Pământului, identificat de către cercetători

  •  
  •  
  •  

Până acum, oamenii de știință aveau date doar despre o parte din elementele care fac parte din miezul Terrei. Conform acestora, cea mai mare parte din acest miez este compus din fier, asta în proporție de circa 85%. Alte 10 procente sunt formate din nichel, însă restul de 5% era un mister total. Recent, potrivit celor de la BBC, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tohoku, Japonia, au descoperit faptul că elementul necunoscut este de fapt siliciul.

Miezul Pământului se află la aproximativ 3.000 km de suprafață. Temperaturile din această zonă ar ajunge la aproximativ 6000 de grade Celsius. Pentru o comparație, cele mai adânci mine din lume construite de om ajung la o adâncime de aproximativ 4 km.

Din moment ce este atât de departe de noi, este imposibil să-l testăm în mod direct pentru a vedea în mod clar din ce este confecționat. De aceea cercetătorii japonezi au creat în laborator un Pământ în miniatură cu tot cu crustă, manta și miez. Au simulat condițiile de presiune și temperatură de pe planeta noastră și au ajuns la concluzia că siliciul trebuie să fie elementul misterios din miez, pentru că acesta ar fi foarte ușor și ar lega metalele unele de altele.

Siliciul este foarte răspândit în natură, masa sa alcătuiește 27,5 % din cea a scoarței Pământului. Este al doilea element ca răspândire pe planetă după oxigen. A fost identificat pentru prima dată în anul 1823 de către chimistul Jons Berzelius.

sursa: bbc.co.uk

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii