Noutăți

Ecuatorul din Ecuador. Locul unde a fost cartografiata pentru prima data linia imaginara care inconjoara Pamantul. Galerie foto

Deși ecuatorul trece prin sute de locuri, o țară care se mândrește cu amplasarea sa geografică unică este Ecuador. De fapt, capitala sa Quito se află în mijlocul liniei imaginare prin care trece Ecuatorul.

Ecuatorul a fost cartografiat de Charles-Marie de La Comdamin și echipa sa pornită într-o expediţie geodezică, în anul 1736. La Condamine a petrecut 10 ani în Ecuador pentru a efectua măsurători şi a dovedi că Pământul nu este perfect rotund şi că este mai umflat la ecuator.

În 1936, Guvernul din Ecuador a construit un monument pentru a comemora 200 de ani de la prima expediţie geodezică a Academiei Franceze de Ştiinţe. Acest monument a fost înlocuit cu un turn înalt de 30 de metri cu un glob de cinci metri deasupra, în 1979. Edificiul se află în interiorul unui parc numit “Mitad del Mundo” sau “Mijlocul lumii”. O linie groasă de culoare galbenă este trasată pe pământ, presupunându-se că aceasta marchează poziţia precisă a ecuatorului.

Cu toate acestea, o unitate GPS modernă arată că ecuatorul real se află la aproximativ 240 de metri mai la nord de linia indicată. Când au fost întrebaţi de această diferenţă, oficialii parcului au declarat că terenul din apropiere prin care trece ecuatorul este traversat de o râpă şi că nu este potrivit să susţină un monument, astfel încât constructorii au ales un alt amplasament.

Aproximativ o jutate de milion de oameni vizitează Mitad del Mundo în fiecare an. Deşi mulţi sunt conştienţi de diferenţă, asta nu-i opreşte să se fotografieze cu câte un picior în fiecare parte a liniei de culoare galbenă.

mitad-del-mundo-6[3] mitad-del-mundo-9[6] mitad-del-mundo-4[2] mitad-del-mundo-3[2] mitad-del-mundo-2[2] mitad-del-mundo-1[2] mitad-del-mundo-11[6]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2014/02/the-equator-in-ecuador.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii