Cunoaste lumea

Noutăți

Echinocțiul din primăvară

  •  
  •  
  •  

Echinocțiul din martie poate marca începutul primăverii astronomice și sfârșitul iernii astronomice în emisfera nordică, dar marchează începutul toamnei astronomice și sfârșitul verii astronomice în emisfera sudică.

Pe calendarul gregorian, echinocțiul spre nord poate avea loc încă de la 19 martie sau până la 21 martie la Greenwich.

Pentru un an obișnuit, derapajul de timp calculat este cu aproximativ 5 ore și 49 de minute mai târziu decât anul precedent, iar pentru un an bisect cu aproximativ 18 ore și 11 minute mai devreme decât anul precedent.

Echinocțiul de martie sau echinocțiul de nord este echinocțiul de pe Pământ atunci când punctul subsolar pare să părăsească emisfera sudică și să traverseze ecuatorul ceresc, îndreptându-se spre nord așa cum este văzut de pe Pământ.

Echinocțiul de martie este cunoscut ca echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și ca echinocțiul de toamnă în sud.

În creștinătatea occidentală, echinocțiul din martie este unul dintre factorii utilizați pentru a determina data Paștelui.

Cu toate acestea, reforma gregoriană a calendarului a declarat 21 martie ca fiind data pentru echinocțiul bisericesc și această dată fixă (mai degrabă decât data evenimentului astronomic real) este folosită pentru calculul datei de Paște.

Punctul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc spre nord se numește Primul Punct al Berbecului. Cu toate acestea, din cauza precesiei echinocțiilor, acest punct nu se mai află în constelația Berbec, ci mai degrabă în Pești.

Până în anul 2600 va fi în Vărsător. Axa Pământului face ca primul punct al Berbecului să călătorească spre vest pe cer cu o rată de aproximativ un grad la fiecare 72 de ani.

Pe baza granițelor constelațiilor moderne, echinocțiul spre nord a trecut din Taur în Berbec în anul −1865 (1866 î.Hr.), a trecut în Pești în anul −67 (68 î.Hr.), va trece în Vărsător în anul 2597 și va trece în Capricornus în anul 4312.

A trecut pe lângă (dar nu într-un) „colț” al lui Cetus la 0°10′ distanță în anul 1489.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii