Cunoaste lumea

Noutăți

După „Fake news“, „Deepfake“ – videoclipurile trucate pot schimba cursul lumii

  •  
  •  
  •  

Tehnica trucării imaginilor s-a perfecţionat atât de mult, încât riscă să facă imposibilă distincţia dintre adevăr şi fals, iar consecinţele pot fi politice şi geopolitice.

O glumă banală făcută de un internaut inconştient într-un moment de plictiseală poate schimba cursul lumii.

Cândva de neconceput, acest lucru este posibil acum prin prisma progresului înregistrat în tehnica trucării imaginilor şi răspândirii ei la scară largă prin aplicaţiile „deepfake“.

Principiul este simplu: o aplicaţie de acest tip permite înlocuirea chipului şi vocii unei persoane cu ale alteia. Aşa preşedintele Chinei poate fi confundat uşor cu cel al Statelor Unite sau o persoană poate ajunge în situaţii stânjenitoare. O actriţă de la Hollywood a trăit o astfel de experienţă în 2017, când chipul ei a fost asociat unor scene de natură sexuală.

În India, o jurnalistă şi un parlamentar au ajuns la rândul lor vedete în scene asemănătoare inventate de la cap la coadă.

La sfârşitul lui august, Wall Street Journal a făcut cunoscut cazul unui escroc deghizat în director de companie cu ajutorul inteligenţei artificiale. Imitând vocea respectivului director, acesta a încercat să se pricopsească cu peste 220.000 de euro.

Nici Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, nu a scăpat de farsa „deepfake“, trezindu-se într-un filmuleţ atribuindu-i-se o frază deloc onorantă: „Cine controlează datele, controlează viitorul“.

În condiţiile avansului tehnologic şi creşterii accesibilităţii la aplicaţiile „deepfake“, cercetătorii în domeniul manipulării şi responsabilii de securitate afirmă că nu mai e de glumit în cazul lor.

Imaginile devin tot mai convingătoare şi depistarea adevărului de fals constituie o provocare tot mai mare. Iar noua aplicaţie disponibilă online, ZAO, a ridicat ştacheta.

Lansată la începutul lui septembrie, ZAO permite unui utilizator să înlocuiască un actor într-o secvenţă de film. Simplă şi amuzantă, aplicaţia chineză s-a transformat într-o maşinărie de colectare de date şi într-un instrument care asigură cea mai mare accesibilitate la „deepfake“.

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii