Noutăți

După anul 2025, circa 2 miliarde de oameni nu vor mai avea acces facil la apă potabilă. Poate duce acest lucru la un conflict armat?

Studiile efectuate an de an duc către același rezultat, din păcate: după anul 2025, circa 2 miliarde de oameni vor trăi în țări ce vor fi catalogate ca fiind deficitare de apă potabilă.

Teoria, tot mai plauzibilă după secetele și a valurile de căldură înregistrate la nivel global, a fost pentru prima dată tratată de cercetătorii William Phillip și Menachem Elimelech, într-un articol publicat în revista Science, în 2011. După aceste date, numeroase organizații internaționale o confirmat și reconfirmat datele și statisticile. Inclusiv UNICEF și ONU derulează în acest moment campanii internaționale, marea majoritate în Africa, unde deja problemele cauzate de lipsa apei potabile sunt răspândite pe teritorii din ce în ce mai întinse.

Potrivit datelor recente publicate de fewresources.org, mai mult de 90% din apele menajere și 70% din cele industriale sunt deversate fără a fi tratate, direct în apele de la suprafată. Nici consumul de apă nu pare a fi echilibrat pe planetă, acesta variază foarte mult, în funcție de zonă: un american consumă cca 2000 mc/an (volumul unei piscine olimpice), un european 1000 mc, un egiptean 100 mc/an iar un haitian 7mc/an.

Poate duce lipsa apei potabile la un conflict armat? Se pregătesc în acest moment cele două mari puteri mondiale de acest lucru?

ddfÎncă din 2013, generalul Valeri Gherasimov, șeful statului Major al armatei ruse, declarase că urmează un nou război global de amploare: Așa-zisul război pentru resurse. Undeva după 2025 sau 2030, o catastrofă totală se va întâmpla, va fi o penurie groaznică de resurse naturale: petrol, gaze, apă etc.”, declara Pavel Felgengaue, un expert militar de la Kremlin, într-un articol apărut în la mijlocul acestei veri în cotidianul ucrainian Apostroph și preluat de Agerpres.ro

Mai mult, potrivit aceluiași expert, acum cele două puteri nu fac altceva decât să încerce să se destablizeze reciproc, indirect, pentru a-și bloca capacitățile de înzestrare și de pregătire a conflictului pentru resurse ce pare a fi din ce în ce mai iminent.

 

sursa: fewresources.org

sursa: UN.org

sursa: UNICEFWATER

sursa: Agerpres.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii