Noutăți

După 300 de ani, oamenii de știință cred că au rezolvat, în sfârșit, misterul din jurul “vântului de eclipsă” și a schimbării temperaturii care apar în momentul eclipselor de Soare

În urmă cu aproximativ 300 de ani, astronomul englez Edmund Halley a observat cum în timpul unei eclipse solare vremea s-a schimbat brusc. Halley a remarcat cum “răcoarea și umezirea care au urmat întunericului au cauzat un sentiment de groază printre oamenii veniți să observe fenomenul”, dar nu a putut să-și dea seama ce se afla în spatele acestui așa numit vânt de eclipsă.

Meteorologii de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, s-au folosit de datele colecate de la 4.500 de voluntari, martori ai eclipsei produse în data de 20 martie 2016, pentru a rezolva misterul din jurul schimbării bruște a vremii. Combinând observațiile din toată țara cu datele colectate de stațiile meteo, echipa a confirmat faptul că, într-adevăr, în timpul eclipsei vremea se schimbă neașteptat. Potrivit cercetătorilor, această schimbare a condițiilor vântului poate fi atribuită variațiilor stratului de aer care separă curenții de aer de la nivel înalt de cei de la suprafața planetei.

“Au existat o mulțime de teorii despre vântul de eclipsă de-a lungul anilor, dar credem că aceasta este cea mai convingătoare explicație: pe măsură ce Soarele dispare în spatele Lunii, solul se răcește brusc, aerul cald nu se mai ridică, determinând o scădere a vitezei vântului și o schimbare a direcției sale”, a explicat fizicianul Giles Harrison .

Eclipsa studiată de meteorologii de la Universitatea din Reading a scăzut temperaturile în întreaga Mare Britanie cu aproximativ 1 grade Celsius, deși în unele părți ale insulei diferența a fost și de 4 grade Celsius. Au fost detectate și modificări ale vitezei vântului, aceasta scăzând cu până la 4 noduri (7,4 km / h, 4,6 mph) în unele părți ale Regatului Unit. Rezultatele sunt susținute de un alt studiu al evenimentului, realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Sheffield, care au descoperit o scădere medie a temperaturii în Regatul Unit de 0,83 ± 0,63 grade Celsius (1,5 ± 1,1 grade Fahrenheit), și a vitezei medii a vântului cu 9% în prima jumătate a eclipsei.

sursa: https://www.sciencealert.com/after-300-years-scientists-think-they-ve-finally-solved-the-mystery-of-eclipse-wind

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii