Noutăți

După 300 de ani, oamenii de știință cred că au rezolvat, în sfârșit, misterul din jurul “vântului de eclipsă” și a schimbării temperaturii care apar în momentul eclipselor de Soare

  •  
  •  
  •  

În urmă cu aproximativ 300 de ani, astronomul englez Edmund Halley a observat cum în timpul unei eclipse solare vremea s-a schimbat brusc. Halley a remarcat cum “răcoarea și umezirea care au urmat întunericului au cauzat un sentiment de groază printre oamenii veniți să observe fenomenul”, dar nu a putut să-și dea seama ce se afla în spatele acestui așa numit vânt de eclipsă.

Meteorologii de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, s-au folosit de datele colecate de la 4.500 de voluntari, martori ai eclipsei produse în data de 20 martie 2016, pentru a rezolva misterul din jurul schimbării bruște a vremii. Combinând observațiile din toată țara cu datele colectate de stațiile meteo, echipa a confirmat faptul că, într-adevăr, în timpul eclipsei vremea se schimbă neașteptat. Potrivit cercetătorilor, această schimbare a condițiilor vântului poate fi atribuită variațiilor stratului de aer care separă curenții de aer de la nivel înalt de cei de la suprafața planetei.

“Au existat o mulțime de teorii despre vântul de eclipsă de-a lungul anilor, dar credem că aceasta este cea mai convingătoare explicație: pe măsură ce Soarele dispare în spatele Lunii, solul se răcește brusc, aerul cald nu se mai ridică, determinând o scădere a vitezei vântului și o schimbare a direcției sale”, a explicat fizicianul Giles Harrison .

Eclipsa studiată de meteorologii de la Universitatea din Reading a scăzut temperaturile în întreaga Mare Britanie cu aproximativ 1 grade Celsius, deși în unele părți ale insulei diferența a fost și de 4 grade Celsius. Au fost detectate și modificări ale vitezei vântului, aceasta scăzând cu până la 4 noduri (7,4 km / h, 4,6 mph) în unele părți ale Regatului Unit. Rezultatele sunt susținute de un alt studiu al evenimentului, realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Sheffield, care au descoperit o scădere medie a temperaturii în Regatul Unit de 0,83 ± 0,63 grade Celsius (1,5 ± 1,1 grade Fahrenheit), și a vitezei medii a vântului cu 9% în prima jumătate a eclipsei.

sursa: https://www.sciencealert.com/after-300-years-scientists-think-they-ve-finally-solved-the-mystery-of-eclipse-wind

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii