După 25 de ani, ne vom plimba din nou cu automobilul Lăstun.

Dacia Lăstun este un autoturism românesc de mici dimensiuni, fabricat între anii 1988 și 1991 la Timișoara. Denumirea acestuia provine de la numele păsării “lăstun”. Producția a avut loc la fosta uzină Tehnometal din Timișoara, devenită ulterior Întreprinderea de Autoturisme Timișoara, iar primul lot de autoturisme a fost pus în vânzare în ianuarie 1989.
În anul 1989 în cadrul Târgului Internațional București a fost expus prototipul Lăstun cu caroserie alungită. În această variantă, autoturismul putea să transporte patru persoane în condiții de confort sporite, păstrând un spațiu și pentru bagaje.
Producția a durat până în anul 1991, în acest interval fiind produse doar câteva mii de unități. În 1992, Guvernul a închis fabrica de la Timișoara, motivând ca Lăstunul nu mai este competitiv și că nu mai reprezintă poporul român. Insuccesul modelului este pus pe seama calității slabe. Lăstunul a fost precedat de alte două prototipuri de mici dimensiuni ale uzinei: modelele Egreta și Student.
Dacia Lăstun, care se fabrica acum un sfert de secol la Timișoara, ar putea reveni pe linia de producție. Desigur că aceasta nu va fi realizată în capitala Banatului, pentru că ”investitorii” care au cumpărat fosta fabrică de autoturisme nu au făcut nimic pentru a păstra și moderniza linia de producție, relatează ziarul Vocea Timișului.
În urmă cu câteva săptămâni, Renault a prezentat noul KWID, un model de segment A care va fi comercializat la nivel global. La scurt timp după debut, oficialii francezi au declarat că noul KWID nu va fi produs și sub sigla Dacia.
Ei bine, nu suntem 100% convinși că lucrurile vor sta chiar așa, dar până la proba finală, Khalil B, membru Virtuel-Car a publicat pe pagina cu același nume două imagini cu un posibil KWID realizat sub sigla Dacia.
Francezul l-a botezat Lăstun 900, denumire care face trimitere către celebrul model Dacia 500 produs la începutul anilor ’90 în Timișoara. Cel mai probabil, numărul 900 face referire la unitatea 0.9 TCe, motor care ar putea sta lejer sub capota acestui model, arată auto-bild.ro.
surse: Vocea Timișului, wikipedia.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
da ar fi bine, sa fie un autotiurism mai mic, pt. pensionari si familii mai amarate ( venituri mici ) depinde ce consum are.