Noutăți

Dunele lui Pilat. Micul deșert din inima Europei. Galerie foto

Dunele lui Pilat, situate în bazinul Arcachon, în sud-vestul Franței, sunt considerate a fi cele mai înalte formațiuni de acest tip din Europa. Acestea se întind pe o distanță de aproximativ 3 km, au o înălțime maximă de 110 metri iar volumul total al nisipului de aici este estimat a fi de 60 milioane de metri cubi. Dunele sunt alcătuite din granule nisipoase de siliciu.La formarea acestei zone unice în Europa stau vânturile. Acestea au mărunțit granulele de siliciu până când acestea au devenit extrem de fine, dimensiunea medie fiind de doar 0,35 milimetri. Bineînțeles, procesul a avut loc în mii de ani și continuă și în zilele noastre. Astăzi, dimensiunile granulelor de nisip continuă să se micșoreze, afectate fiind în primul rând cele din partea nordică a dunei, cea mai expusă curenților de aer ce bat dinspre mare.

deun6 dune1 dune2 dune3

Turiștii sunt așteptați în vizită pe tot parcursul anului, cei mai norocoși chiar pot vedea pe timpul iernii cu zăpada pune stăpânire pe această dună unică. Golful Arcachon este situat la cca. 30 km de orașul Bordeaux, iar infrastructura s-a îmbunătățit în mod constant în ultimii ani – accesul se face pe autostradă, există numeroase pensiuni în zonă și chiar și un mic ponton de unde se pot închiria ambarcațiuni.

deun232

În Europa mai există zone deșertice. Printre cele mai renumite se numără și Deșertul Accona, situat în Italia – o zonă semi-aridă ce se caracterizează prin formațiunile sale din calcal și a numărului redus de precipitații. Anual aici cad sub 600 mililitrii/mp2. O altă zonă spectaculoasă poate fi descoperită în Spania – Deșertul Monegros care se întinde între proviinciile Zaragoza și Huesca. Și aici zona semi-aridă este caracterizată prin secete frecvente și lungi. Totuși nimic nu pare să fie la fel ca Dunele lui Pilat.

sursa: dunedupilat.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii