Noutăți

Drone „de buzunar”, la dispoziția soldaților americani… În ce scopuri sunt utilizabile dronele miniaturale, în teatrele de operațiuni?

În viitorul apropiat, US Army ar putea pune la dispoziția militarilor săi drone „de buzunar”. Nano-drona Black Hornet este un sistem de recunoaștere individual, menit să se afle la dispoziția soldatului, ajutându-l să ia decizii corecte pe câmpul de luptă, oferindu-i o cunoaștere optimă a caracteristicilor ambientului și a pozițiilor inamice. Sistemul individual de recunoaștere Black Hornet este, în prezent, una dintre cele mai mici drone de uz militar din lume.

Black Hornet nu cântărește mai mult de 32 de grame iar producătorul său susține că are cea mai mică greutate, dintre dispozitivele de zbor de acest fel disponibile. Armata americană a optat pentru Black Hornet 3. Această versiune prezintă o viteză mai mare decât precedentele. Dispozitivul miniatural este dotat cu o micro-cameră cu termoviziune și un senzor, fiind capabil să le furnizeze soldaților imagini deosebit de clare. Sistemele Black Hornet au fost livrate, până acum, și altor armate ale lumii. Printre statele ale căror trupe au fost înzestrate cu asemenea drone se numără Franța și Australia.

La nivelul armatei SUA se urmărește, actualmente, încorporarea elementelor de inteligență artificială și a componentelor de învățare automată, în dezvoltarea mini-dronelor de luptă. Deoarece dronele de recunoaștere pot înregistra, cu ajutorul camerelor aflate la bord, cantități imense de informație (imagini), a apărut problema numărului sporit al personalului ce ar trebui să se ocupe de vizualizarea și examinarea filmărilor obținute. Întrucât nu toate filmările obținute prezintă interes militar, sistemele de supraveghere vor trebui să devină capabile să identifice, în mod autonom, anumite ținte și elemente suspecte (instalații militare, vehicule de război, persoane, deplasări de trupe), prin utilizarea inteligenței artificiale.

Pentagonul are în vedere și posibilitatea utilizării, în diferitele teatre de operațiuni, a unor… roiuri de microdrone. Aceste drone, cunoscute sub numele de Perdix, au o lungime de numai 16 cm și posedă capacitatea de a comunica între ele, pe durata zborului, pentru schimburile de date, în misiunile de luptă. În afară de culegerea de informații, micro-dronele de acest fel pot fi utilizate pentru inducerea stării de confuzie în sistemele defensive inamice, precum și în blocarea semnalelor radar. 

drona Perdix

 

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii