Noutăți

Dragoste de mamă: Motivul pentru care pasărea Cinteza-Zebră le cântă puilor din ouă

Atunci când vremea este fierbinte, pasărea Cinteza-Zebră originară din Australia are un comportament inedit față de ouăle pe care le clocește în comparație cu alte păsări. Potrivit cercetărilor, aceasta le cântă ouălor, sunetele schimbând ritmul de dezvoltare a puilor. Surprinzătoarea descoperire a cercetătorilor de la Universitatea Deakin din Geelong, Australia, sugerează că păsările îşi pregătesc astfel viitorii pui pentru căldura la care vor fi supuși de îndată ce vor ecloza.

Se cunoștea deja faptul că sunetele pe care le scot păsările ar putea avea efecte asupra procesului de învățare pe termen scurt ale viitorilor pui, dar noul studiu arată că aceste cântece au un efect asupra creşterii şi dezvoltării lor şi că aceste efecte ar dura până la maturitate, ceea ce înseamnă că mediul acustic înainte de naştere are un impact mai mare decât se credea.

Păsările cânta în mod specific cu câteva zile înainte ca puii să iasă din ouă şi numai atunci când temperatura ambiantă a crescut la peste aproximativ 26°C. Oamenii de ştiinţă au colectat ouă şi le-au incubat în condiţii controlate, punând înregistrări ale cântecului păsărilor. În comparaţie cu grupul de control, puii care au ascultat aceste înregistrări au crescut mai lent şi au făcut faţă mai bine căldurii. Studiul a fost publicat în revista Science.

“Acest obicei reprezintă un instrument de învățare – mamele le prezintă puilor nenăscuți o experiență prin care ele trec”, a spus autorul principal a l stidiului, ziarului Mylène Mariette, de la Universitatea Deakin din Geelong.

sursa: bbc.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii