Noutăți

DOUOSVAVVM și Sfântul Graal: codul care nu a fost descifrat în ultimii 250 de ani

“Monumentul Păstorului” creat în secolul 18 în oraşul Staffordshire din Anglia, este practic o creaţie sculptată a operei lui Nicolas Poussin, “Păstorii Arcadieni”. Însă ceea ce atrage atenția și invită la mister, este o secvenţă de 8 litere ce se regăsesc pe lucrarea sculptată: DOUOSVAVVM, un cod care nu a fost descifrat în ultimii 250 de ani. (Pe mormintele romane, literele “DM” erau desemnate pentru Dis Manibus, care înseamnă “dedicat umbrelor”)

shugborough
“Deşi identitatea celui care a inscripţionat codul rămâne un mister, unii au speculat că textul ar putea fi un indiciu lăsat în urmă de Cavalerii Templieri referitor la locul în care se află Sfântul Graal. Multe minţi celebre ale omenirii au încercat să descifreze codul şi au eşuat, inclusiv Charles Dickens, Josiah Wedgwood, şi Charles Darwin. “(financiarul.ro)

Shugborough-7Personalul de la proprietatea unde este monumentul, National Trust, considerăghicitoarea” este departe de a fi rezolvată și va continua șicaneze vizitatorii în anii ce vor urma.

Ca rezultat al unei anchete anterioare, un purtător de cuvânt al proprietății a declarat: Ne confruntăm cu cinci sau șase persoane pe săptămână, care cred că au rezolvat codul așa că am devenit foarte precauți.”

Shugborough-2
Monumentul a fost construit între anii 1748 și 1763, comandat de Thomas Anson, plătit de către fratele său, amiralul George Anson, și realizat de sculptorul flamand Peter Scheemakers. Copia în relief a picturii lui Poussin, este încadrată într-un arc rustic, și arată o femeie și trei păstori, dintre care doi privesc către un mormânt. Pe mormânt este sculptat textul latin „Et in Arcadia ego” (Eu sunt, de asemenea, în Arcadia, sau Eu sunt, chiar și în Arcadia).

Shugborough_fingers_pointing_to_letters_(close-up)
Sculptura afișează un număr de modificări mici față de pictura originală. Un sarcofag suplimentar a fost plasat pe partea de sus a mormântului principal. Deasupra scenei lui Poussin, sunt două capete de piatră, unul care arata un om chel, zâmbind, celălalt având o asemănare cu zeul grec Pan.

Code_1815686c

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: birminghampost.co.uk, financiarul.ro, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on DOUOSVAVVM și Sfântul Graal: codul care nu a fost descifrat în ultimii 250 de ani

  1. Lucianvarciu // 7 martie 2016 at 13:41 // Răspunde

    Staffordshire nu este oras

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii