AIM radionica curs online

Noutăți

Două stele tinere au intrat în coliziune! Rezultatul? O explozie colosală și… imagini spectaculoase!

De curând, cu ajutorul unui radiotelescop interferometric (numit ALMA sau Atacama Large Millimeter/Submillimetre Array) instalat în deșertul Atacama (Chile), la peste 5000 de metri altitudine, oamenii de știință au captat imaginea dramatică și violentă a coliziunii dintre două stele tinere.

b

Evenimentul exploziv, ale cărui spectaculoase urmări le vedem astăzi, s-a petrecut constelația Orion, în urmă cu… aproximativ 500 ani. Și efectele sunt vizibile, pentru noi, abia acum! După explozie, în spațiul interstelar au fost proiectate filamente gigantice de praf stelar și gaze. Ciocnirea a generat la fel de multă energie câtă ar produce Soarele nostru în  mai mult de 10.000.000 de ani de existență. Detaliile evenimentului au fost publicate în Astrophysical Journal.

Culoarea albastră reprezintă gazele ce se deplasează, în urma exploziei, cu viteze crescute iar culoarea roșie reprezintă gazul aflat într-o mișcare mai lentă. Exploziile uriașe din spațiu sunt, de cele mai multe ori, asociate cu supernovele, în vremurile de sfârșit ale unor stele gigantice, ce au o vârstă foarte înaintată.

dStelele se nasc în momentul în care un nor masiv de gaz începe să se prăbușească, sub propria gravitație. Inițial, la o distanță de 1500 de ani lumină de Pământ, într-o regiune numită Norul Molecular Orion 1, au început să se formeze câteva stele tinere. Sub acțiunea gravitației, două dintre acele stele au intrat într-o coliziune spectaculoasă, care a proiectat praf stelar și alte rămășițe în Cosmos, cu viteze de 150 de kilometri pe secundă.

Cu ani în urmă, în 2009, cercetătorii au observat pentru prima dată unele semne ale colosalului „foc de artificii cosmic”, apărut prin ciocnirea tinerelor stele. Recent, folosind radiotelescopul ALMA, aflat în Chile, astronomii au putut să examineze spectaculosul eveniment cosmic, la înaltă rezoluție.

Acum, aceste imagini fascinante ne sunt accesibile și nouă!

c

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.bbc.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii