Noutăți

Două eleve de origine română au câștigat premiul pentru știință și tehnologie din Irlanda

  •  
  •  
  •  

Elevele Maria Louise Fufezan în vârstă de 16 ani și  Diana Bura în vârstă de 15 ani,  au câștigat cel mai mare premiu al competiției irlandeze “BT Young Scientist and Technology Exhibition 2016”, desfășurată zilele trecute la Dublin și aflată la cea de-a 52-a ediție.

Proiectul cu care au câștigat s-a numit “An Investigation into the Effects of Enzymes used in Animal Feed Additives on the Lifespan of Caenorhabditis Elegans”: pagubele aduse fertilităţii solului de modul de hrănire al animalelor.

Vizitându-și bunica, Diana Bura a observat că găinile din curtea acesteia sunt mult mai mici decât cele găsite în comerţ şi astfel s-a gândit să descopere motivul. Alături de prietena și colega sa Maria Louise Fufezan, au studiat, au cercetat subiectul și s-au înscris la competiție, participare în premieră pentru cele doua tinere. Ele au descoperit cum un aditiv alimentar inclus în produsele alimentare comerciale și care sporește creșterea animalelor, are capacitatea de a deteriora viermii  sau nematodele care trăiesc în pământ și care ajută la fertizlizarea acestuia. Viermii  sau nematodele sunt contribuabili importanți la fertilizarea solului, drept pentru care elevele au sugerat ca producătorii nu mai utilizeze enzimele respective pentru furaje pentru a evita astfel riscul de daune pe termen lung a solurilor.

BTYSTEOverallWinners1
Premiul constă într-un cec de 5.000 de euro şi  posibilitatea de a reprezenta Irlanda, în luna septembrie 2016 la Bruxelles, la al 28-lea concurs European Union Young Scientist (BTYSTE). Elevele vor fi invitate și într-o excursie la casa lui Williams Racing din Oxfordshire, Anglia.

Suntem mândri că acest concurs continuă să fie o rampă de lansare pentru viitorii antreprenori, academicieni, oameni de ştiintă şi avem mulţi câştigători ale ediţiilor trecute care dovedesc asta. Felicitări Mariei şi Dianei, care se alătură listei de câştigători şi care vor avea ocazia să reprezinte Irlanda într-o competiţia europeană,”a declarat Shay Walsh, director general BT Irlanda. (btyoungscientist.com)

Elevele studiază la Loreto Secondary School din Balbriggan și provin din familii de români stabilite în prezent în Irlanda.

image

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: independent.ie, btyoungscientist.com, irishtimes.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Două eleve de origine română au câștigat premiul pentru știință și tehnologie din Irlanda

  1. cristian c. n. // 12 ianuarie 2016 at 10:43 // Răspunde

    Sunt curios daca aici, acasa,in Romania le-ar fi bagat cineva in seama!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii