Noutăți

Două cuiburi cu ouă de dinozaur şi mai multe fosile de titanosaur au fost găsite în Ţara Haţegului

  •  
  •  
  •  

646x404-1Zece ouă de dinozaur aflate în două cuiburi şi mai multe fosile de Titanosaur au fost descoperite în urma cercetărilor efectuate de studenţii Universităţii din Bucureşti, aflați în practică în Ţara Haţegului, a informat administraţia Geoparcului Dinozaurilor – Ţara Haţegului.

Titanozaurii au fost ultimul grup de dinozauri cu gâtul lung, supraviețuitori ai evenimentului de extincție planetară de la sfârșitul perioadei cretacicului. Acestă grupă de sauropode include unele dintre cele mai grele creaturi ce au existat vreodată pe pământ, cum ar fi Argentinosaurus și Puertasaurus, care sunt estimate a fi cântărit până la 90 de tone. Numele grupului se referă la Titanii menționați în mitologia Greciei antice. Titanosaurul avea capul mic – în comparație cu alte sauropode – , avea gâtul lung, corpul foarte mare, iar coada destul de lungă, tip bici (ajungea până la 40 m. lungime – exemplar descoperit în Patagonia).

Toate aceste descoperiri au putu fi făcute pentru că, timp de două săptămâni, studenţi ai Facultăţii de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti au participat la cercetări de teren pentru descoperirea de noi fosile privind renumita „faună a dinozaurilor pitici din Transilvania”. În urma săpăturilor efectuate au fost descoperite şi recuperate numeroase fragmente de fosile de titanosauri (dinozauri de talie mare, ierbivori, patrupezi) si două noi cuiburi cu ouă de dinozaur.

Cuiburile cu ouă de dinozaur descoperite în zonă sunt expuse şi pot fi văzute la Centrul de Ştiinţă şi Artă al Geoparcului Dinozaurilor – Ţara Haţegului din localitatea General Berthelot. Şi tot acolo poate fi admirată şi reconstrucţia unui titanosaur – Magyarosaurus dacus, realizată de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley”, ne-a informat Adina Popa, reprezentanta Geoparcului Dinozaurilor – Ţara Haţegului.

800px-argentinosaurus_dsc_2943

Fosilele descoperite nu au fost încă expuse, ele necesitând mai întâi operațiuni de preparare, inventariere şi cercetare în laborator, etape de lucru ce ar putea conduce la descoperirea de noi informaţii necesare care să conducă la reconstituirea mediului de viaţă din Cretacic, de pe fosta Insulă a Haţegului.

Cercetările realizate în luna august 2016 au fost susţinute de Universitatea din Bucureşti din fondurile alocate Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO, dar şi cu sprijinul deja binecunoscutului DinoParc din Râşnov. Practica studenților de la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universității din Bucureşti, pe teritoriul Geoparcului, se desfăşoară în bune condiții de aproape 40 de ani, cercetările realizate de cadrele didactice şi studenţi contribuind la punerea în valoare a acestui colț unic de lume, altădată aparținând doar dinozaurilor.

Conf. univ. dr. George V Grigore


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Două cuiburi cu ouă de dinozaur şi mai multe fosile de titanosaur au fost găsite în Ţara Haţegului

  1. Magyarosaurus dacus sau Attilasaurus Ungurus? 🙂

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii