Noutăți

Dorel Vișan: avem nevoie de DACI! (…) Există un curent antiromânesc bine organizat, din afara țării!

 •  
 •  
 •  

Probabil că mulți dintre dumneavoastră ați sesizat lupta perversă care se duce prin mass media împotriva reperelor noastre naționale. Aproape că nu există personaje importante ale istoriei sau ale culturii românești cărora să nu le fie dedicate în presa centrală articole cu tentă denigratoare. Sub pretextul corectitudinii politice, a noului trend în care mizeria și urâtul sunt aduse în prim plan ca exercițiu de modernitate, tot felul de indivizi se întrec în a ne spune că Mihai Eminescu era sifilitic și bolnav psihic, că Mihai Viteazul a fost un aventurier fără conștiință națională, neiubit de popor, că Ștefan cel Mare era un flușturatic, că Ion Creangă își bătea nevasta, că, pe scurt, nu avem repere reale, că suntem un popor mic, nesemnificativ, un popor care nu a produs nimic important…

În acest context, pozițiile publice ale unor personalități importante ale culturii noastre, cum este și maestrul Dorel Vișan, au un rol de reală exorcizare. Pentru că micimea și reauavoință a acestor denigratori nu poate rezista șarjelor pline de conținut ale celor care sunt conectați la spiritul acestui neam și care mai au, în plus, forță de impact la un mare număr de români.

Invitat la una dintre emisiunile mele, actorul Dorel Vișan ne spune, ca reacție la aceste atacuri antiromânești, cuvinte pline de conținut, emoție și sens: “Lucrurile astea se fac fie din ignoranță, fie dintr-o atitudine voită, care are un scop ascuns și, în general, urât și murdar; pentru că nu se poate construi nimic pe gol. Orice faci, orice construcție, fie ea și socială, nu se poate face fără să se țină cont de ce s-a făcut înaintea noastră. Aceste personalități (eroii și marii noștri oameni de cultură – n.m.) au în ele suflul genialității, iar geniul acționează la convulsiile dintre libertate și necesitate… Geniul nu este negociabil, cu geniul nu poți negocia pentru că geniul are, în general, o atitudine despotică și dictatorială, pentru că are puterea de a lansa idei fundamentale. Aceste mari personalități, aceste mari spirite, ne-au fixat pe noi în istorie. (…) Există și un curent antiromânesc din afara țării care este foarte subtil și foarte bine organizat și care urmărește să creeze o piață de desfacere. Aceasta nu se poate realiza decât distrugând celelalte lucruri care îi fac pe oameni să-și păstreze o anumită formă de conștiință și de rezistență.”

deceneu si dacii 0

Un susținător al proiectului de artă monumentală Deceneu și Dacii (propus de sculptorul Ivan Jinaru), Dorel Vișan ne mai spune: “Acest proiect este o binefacere pentru oraș, pentru neamul nostru și pentru istoria noastră. Realizarea acestui complex statuar este o datorie fundamentală față de trecutul nostru, față de bunii și străbunii noștri și față de aceste mari personalități ale istoriei noastre care au fost Decebal, Burebista și Deceneu.”

În 50 de minute pline de conținut, discuția avută cu maestrul Dorel Vișan ne poartă în multe locuri importante pentru noi, românii. O puteți urmări aici.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

43 Comments on Dorel Vișan: avem nevoie de DACI! (…) Există un curent antiromânesc bine organizat, din afara țării!

 1. ilie gheorghita // 19 mai 2015 at 12:45 // Răspunde

  Artistii Romani vorbesc!?
  Schimbarea mentalitatii Romanilor
  ar trebuii sa vina de la ei si de la specialistii in comunicare prin toate mijloacele .Daca mai exista curaj pentru a schimba ceva din o tara care a permis distrugerea a tot ce inseamna progres !? S-au intimplat sub ochii nostrii si cu ajutorul si nepasatea celor ce ar fi trebuit sa aduca acest progres in toate domeniile!?

  • JOS CLOPU ,Daniele tinete tare ca sutem mai multi care iti imstraapim ideea, chiar vorbeam cu mai multi prieteni despre Dacii si nu mare iti este mirare toti se considera urmasi Dacilor,satui sa fim hraniti cu minciuni si cu povesti de adormit copii, NOII DACII SUNTEM AICI SI LIMBA DACILOR O VORBIM SI AZI,Daniele cum ar fii sa adunam SEMNATURI prin care sa putem introduce tot ce se descopera despre trecutul nostru si al stramosilor nostri in manualele de istorie in manualele scolare? PAS cu PAS haideti sa incepem sa ne cunostem stramosii ,SI sa mai punem si noi cate o statuie cu Decebal,Burebista prin parcurile din orase ca prea toti maghiari ,au statui si lupoica cu puii eii sa ne lase in pace ..

 2. La atacurile asupra identitatii si valorilor nationale trebuie raspuns cu aceeasi moneda,inca facandu-se prea putin in acest sens,asta in timp ce denigratorii sunt atat de agresivi.

 3. Domnule Visan cu toata stima pentru activitatea dumneavoastra va intreb daca ati facut ceva pentru MUZEUL DE ISTORIE AL TRANSILVANIEI din CLUJ NAPOCAcare este inchis de atatia anI ,pentru muzeul de SPEOLOGIE ,pentru TEATRUL NATIONAL dinCLUJ?DE CE NU LE-ATI AMINTIT CELOR DE LA CULTURA SA-L COMEMOREZE PE MARELE POET ARDELEAN OCTAVIAN GOGA CARE A CANTAT ASA DE FRUMOS CODRU ? POATE NU S-AR MAI FI RAS PADURILE ROMANIEI SI LE TREZEAU constinta NATIONALA. MARELE OM PROF DR IULIU HATIEGANU ZICEA CA CONSTIINTA NATIONALA INSEAMNA RECUNOSTINTA SI RESPECT INAINTASILOR APOI RASPUNDERE SI GRIJA URMASILOR

  • Daniel Roxin // 19 mai 2015 at 15:38 // Răspunde

   De unde stiti ca dl Visan nu a vorbit despre Octavian Goga?!? In alta ordine de idei, exprimati-va nemultumirea in primul rand in directia autoritatilor, ca aciolo este buba. Fiti convinsa ca Dorel Visan face ce poate. Intrebarea e daca are cu cine!

   • pai, ar trebui sa aiba cu cine, ca, din cate imi amintesc din istoria recenta, a iesit la tv sa il sustina pe Ponta in alegeri! La indemnul cui? Nu vreau sa ma intelegeti gresit, toata stima pentru emisiunile Dvs si pentru domnul Visan, insa ar fi bine sa nu exageram in anumite directii!

    • ? care e vina ca l-a sustinut atunci pe ponta si nu pe securistii pdl-ului? Ma astept la mai multa minte la clujeni…

     • momârlanu // 15 iunie 2015 at 20:29 //

      măi domnucă, da ce fras are Ponta, PSD ori pdl cu dacii? și domnuca ta , bag sam destul de naivă, crede că orice flecușteț de …musseum, poate fi salvat de UN OM? da măria domniei voastre ce ați făcut pt acel muzeu, mers-ați doară la moaște și închinatuvați????

 4. catalin cojocariu // 19 mai 2015 at 18:07 // Răspunde

  Da,cu totutl de acord sa se faca un grup statuar “Deceneu si dacii” care sa fie instalat in cea mai mare piata din Cluj.Acest grup statuar trebuie sa reprezinte istoria modelata in bronz care certifica inca odata originea poporului roman.Numai ca aceasta idee magnifica nu trebuie lasata pe mana neterminatilor si mutantilor artei sculpturale romanesti.Sa luam aminte cum isi cinstesc ungurii eroii care noua ne-au facut atata rau si cu cata forta si determinare ii apara in fata istoriei.Grupurile lor statuare sunt un exemplu de asociere a omagiului cu ideea de frumos.Oare ungurii sa aiba un simt estetic mai dezvoltat decat noi,romanii?Sub blana folosita drept sea sa fi pastramuit in cavalcadele lor de sute de kilometri carnea cruda condimentata cu bunul simt estetic? Daca pentru a atinge maretia esteticului trebuie sa-i copiem pe unguri atunci sa aruncam blanurile pe cai si carnea cruda sub sea si sa rescriem istoria asa fel incat urmasii nostri sa nu mai traga in teapa istoria noastra si pe stramosii nostri asa cum s-a intamplat cu nefericitul “cartof” in Bucuresti sau cu “papusile Muppets” de pe scarile Muzeului de istorie al Romaniei.

 5. Gabriel I. // 19 mai 2015 at 20:51 // Răspunde

  Acum serios, avem nevoie sa ne bazam existenta spirituala si etnica pe niste stramosi despre care stim mai putine lucruri decat despre mayasi. Nu ar fi mai util sa ne aducem aminte si sa invatam din istoria recenta care nu duce lipsa de figuri interesante? Acum 150 de ani Romania nu exista pe harta Europei, acum 100 de ani era o fasie de pamant pe exteriorul Carpatilor iar noi discutam de daci si rolul lor in loc sa discutam cum a fost posibil ca din niste looseri aflati sub talpa ungurilor, turcilor, hasburgilor, ungurilor din nou, rusilor vreme de aprox 1000 de ani sa devenim un stat bine inchegat si unitar. Intradevar un popor imatur politic dar ce poti sa ceri de la un popor care a trait 1/3 din varsta lui sub ciuma comunista.

  • Daniel Roxin // 19 mai 2015 at 21:17 // Răspunde

   Daca dta te simti un looser și un imatur politic, te priveste! In orice caz, mai citește, mai cerceteaza și nu ai să te mai simți nici dta așa de prost!

  • @ Gabriel I. esti sarac cu duhul! Trebuie sa ta maturizezi daca esti real adevarat roman! Istoria tarii a fost intentionat modificata, poate chiar ascunsa, ca pamintul tarii sa fie stapinit de altii, intelesi si cu scopuri comune, ungurii de-o parte, evreii de alta, rusii la fel! Te uita la fala tarilor din Europa si vezi aurul tarii noastre in bogatiile lor, in muzeele lor – Italia, Austria, Germania, Turcia, Rusia si Ungaria, poate si Israielul!

 6. Asta ne invata si imnul de fapt ca de-ai lui TRAIAN suntem. NU DACI si nici vorba de Decebal
  “Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
  Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
  Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
  Triumfător în lupte, un nume de Traian!”
  …tot adormiti am ramas

 7. Sărăcilă Vasile // 19 mai 2015 at 21:20 // Răspunde

  Domnule Dorel Vișan. Propun editarea de cărti,reviste,ziare sau chiar înființarea unui post de televiziune Eterna Dacia Felix prin care să arătăm tuturor că suntem daci cu adevărat!

 8. acest SMS pentru a dona cu numele DAVA e posibil si din Germania, sau am nevoie de un numär sä adaug?

  • Daniel Roxin // 20 mai 2015 at 8:28 // Răspunde

   nu se poate din afra tarii. Puteti insa trimite prin paypal, dupa care sa ne informati si va expediem carte si colectiile foto…

 9. Oamenii de cultura (si ma refer la adevaratii oameni de cultura) nu doar ca au capacitatea, dar au datoria sa arate privitorilor, auditoriului in general, ceea ce inseamna cultura, educatie, dragostea si respectul de neam si stramosi. Ministerul Culturii este mereu ocupat cu lupta politica… Ministerul Educatiei…inca isi cauta identitatea… Copiii si educatia reprezinta viitorul si identitatea unei natii! Sa lucram cu totii la realizarea acestui deziderat!

 10. Cei care au fost DACI,vor ramane oameni si vor tine flacara sufletului romanesc pe mai departe.Ceilalti sunt “populatia”,cei care executa ordine,nu vor sa-si piarda painea sau asa le e fiinta obedienta si schimbatoare .
  Nu trebuie sa judecam ,are cine!

 11. LUCIAN TOFLEA // 20 mai 2015 at 19:35 // Răspunde

  Acest monument ar trebui ridicat in locul catedralei mintuiri neamului sau macar finantat din acei bani.

  • Domnule Toflea….cei care au dat bani pt catedrala mantuirii neamului au facut-o constient (sms sau donare directa),si o spun in cunostinta de cauza.nu hotarasti dumneata ce fac cu banii mei!daca Patriarhia face altceva cu ei,e treaba mea si a celor ce au dat banii sa comenteze.nu e treaba dumitale care nu ai contribuit cu nimic!

   • Papagalițo, la catedrala mântuirii neamului marii sponsori sunt guvernul și primăria, explică-mi tu mie de ce se aloca bani de la buget, banii mei, când eu nu mi-am dat acordul pentru așa ceva? S-a mers pe șustache pentru aprobări în toată cloaca politică îndatorată după circul cu psd-ul prin biserici, hai sictir!

  • Atit timp cat ne conduc jidanii nu putem face mare lucru .

 12. Eu as adauga ca atacul vine si dinauntru tarii de la unii ca Boia,chiar si Giuvara si altii…

 13. Nicolae Calinescu // 22 mai 2015 at 17:39 // Răspunde

  Infiintarea unui ONG si a unui post de televiziune, cu o revista ieftina sa fie accesibila la toata lumea ar fi cel mai indicat.
  Un monument este frumos, dar este ca o picatura de apa intr-un ocean daca nu se invata la scoala si daca nu sint emisiuni de TV.
  De asemenea ar trebui adresata problema emigrarii si mai ales a relatiei dintre salariu si preturi.

 14. exact cum este viata dupa moarte

 15. D-le Visan tot respectul meu pt cariera de actor , deasemenea respect optiunile dvst politice, dar sa i-mi fie iertat curentul anti romanesc porneste chiar de la guvernanti nostri pe care tot dvst ia-ti sustinut si nu v-am auzit criticandu-i cand au luata ,,razna cu democratia si statul de drept” !!!! Tot acesti guvernanti fac scut in jurul politicienilor penali iar dvst nimic ,in schimb ii criticati pe cei care semnalizeaza derapajele acestora .Sa fim bine intelesi nimeni nu este mai presus de lege indiferent de ce parte a baricadei este iar minciuna nu are ce cauta in politica.

 16. Felicitări dlor Visan și Roxin pentru frumoasa incursiune spirituala realizata, pentru mine limpede, ca o apa, în care vrem, nu vrem, ne scaldam… Stramosii nostri cuantificau lumea spirituala ca fiind apele care ne poarta… mai stiu ca acest adevăr vine, ca moștenirea spirituala, de la stramosii nostri daci și de aceea putem usor sa accesam oglindirile apelor limpezi (unde, dualitatea, legea tariei unghiului, desparte fundamental formele primordiale in doua – bună sau nebună). Consider ca amândoi ați reușit prin acest reportaj sa ne faceți părtași la aceste oglindiri și de aceea va multumesc. Mă bucur că existați.
  cu stima

 17. Frumos inceput al maestrului si actor Dorel Visan ,prin faptul ca la inceput omul vorbea cu Dumnezeu ..dar azi omul vorbeste singur .Apoi pentru cultura generala a noastra a tuturor ,noi,trebuie sa o stim ca moartea nu este vesnica ci numai Dumnezeu este vesnic , si oricine este nscut din Dumnezeu este si va fi vesnic …

 18. O singura rugaminte: mai multa atentie la exprimare. ” Micimea si reaua-vointa— nu POT rezista…”. Un exemplu. In rest, multumiri sincere…

 19. Agricultorul român // 29 noiembrie 2015 at 19:17 // Răspunde

  Cineva spunea prin Decembrie *89 :-Stați liniștiți la locurile voastre !…SAU MAI BINE SPUS acum …DORMIȚI LINIȘTIȚI ,F.N.I.-UL vă veghează… permanent .
  Banii, arta ,cultura ,energia ,resursele României sunt la cheremul lor .
  …Nu mai durează mult și treburile vor reveni ….LA NORMAL ….
  Dacă majoritatea românilor consideră normal, DEMOCRAȚIA AUTENTICĂ ,atunci DEMOCRAȚIE AUTENTICĂ VA FI ,iar dacă vor SOCIALISM DEMOCRAT ( NU COMUNISMUL HULIT ) ……SOCIALISM VA FI !
  Timpul le rezolvă pe toate ,din toate punctele de vedere domnilor ….

 20. totul incepe cu educatia,cu lipsa de istorie,ne baga numai nimicuri despre istoria noastra in scoli…daca e de un inceput…cu reforma in invatamant trebuie sa incepem,sa ne stim istoria si cultura…

 21. Demers bun, dar cam naiv…sa vorbesti despre geto-daci, de acum 2000 de ani si peste, cand nu stim exact ce a fost acum 100-200 ani, pare o utopie si o copilarie!Tot respectul pentru interes si demers, dar pare absolut fara rezultat…

  • Vedeti,ati atins punctul nevralgic! Nu stim cine suntem azi,nu stim ce a fost acum 100 de ani pentru ca de fapt nu stim ce am fost de la inceput! Intotdeauna se incepe cu inceputul,asa au facut toate marile natiuni,carora nu le-a fost frica si nici rusine sa inceapa cu istoria lor de acum mii de ani,ca de aia ii zice istorie!Unii se mandresc ca au o istorie milenara,noua ne e rusine si am vrea-o mai scurta! Dumnezeule,cand ma gandesc la asta, ma inspaimant! Cum naiba e posibil sa gandim astfel? Categoric,suntem unicat in lume! Of!

  • Istoria poate fi manipulată-să vorbim de izvorul nostru.

 22. Moisescu Corneliu Lucian // 10 aprilie 2016 at 19:12 // Răspunde

  Dar de ce Deceneu si nu Burebista? Dupa unele surse Deceneu l-ar fi tradat pe Burebista.Dar trecand peste ac.aspect discutabil, in istorie Burebista este cunoscut ca mare conducator si prim unificator al triburilor traco-getice. Era contemporan si de acelasi calibru cu Cezar.

 23. Limba romana nu este o limba latina, aceasta s.a latinizat voit incepand cu secolul al XVII.lea si prin aceasta uitandu.ne identitatea. La baza ei cuvintele sunt slavice si nu latinesti. De cate ori nu v.ati contrazis bunicii spunandu.le ca ei nu vorbesc corect asa cum am fost noi latinizati in scoala. Graiul strabun este graiul slav,cel din biserici si de la curtile erdelenilor, muntenilor si moldovenilor. Moldova insemnand pamant strabun stramosesc. Aici este adevarata identitate traco geto daca. Grecia nu a fost latinizata, tarile baltice la fel si.au pastrat slavitatea chiar daca au facut parte din Imperiul Roman de rasarit bizantin.

 24. Georgeta Lukacs // 30 iulie 2016 at 23:43 // Răspunde

  Dintre locuitorii actuali ai Romaniei, nu toti iubesc cu adevarat tara !Unii romani ,duplicitari, pastreaza legaturi cu extremisti diversi.Acestia tulbura buna convietuire intre toti romanii indiferent de etnie, origine, religie, optiune politica, sexuala, profesie, stare de sanatate fizica si mintala, profesie…Exista anumite retele antiromanesti care se strufoca sa deformeze adevarurile istorice mostenite!E adevarat 100%, ca in momentul navalirii pe teritoriul Romaniei(Valahiei,Daciei) a ungurilor nomazi , in toate locurile ocupate prin lupta au gasit valahi
  (romani,daci), pe care i-au maghiarizat prin metode neortodoxe!

 25. Gerula Dacul // 5 august 2016 at 2:04 // Răspunde

  Prezent

 26. suntem DACI deci avem nevoie de statuile lui DECEBAL, BUREBISTA, DECENEU, avem nevoie de statui ale dacilor asa cum sunt cele de pe arcul de triumf din ROMA. sa le ridicam in toate orasele tarii,sa numim parcurile, strazile cu numele lor. sa numim unele sate si comune cu nume de orase dacice, sa mearga oamenii de cultura in mijlocul poporului si sa-i vorbeasca despre stramosii nostri si despre istoria noastra adevarata. sa se vorbeasca despre istoria adevarata cu bune si rele fara sa se mai ascunda absolut nimic. Despre toate perioadele istorice. avem nevoie sa stim tot ce a fost bine si rau in fiecare epoca, copii au nevoie sa stie adevarul astfel incat sa poata face alegeri corecte in deplina cunostinta de cauza.

 27. cristescu mihai // 29 noiembrie 2017 at 9:27 // Răspunde

  Oare de ce nu avem Columna de la Roma,in orasele mari,asa cum avem Lupa Capitolina?

 28. Majoritatea problemelor din tara vin din afara tarii. Tarile care sunt unite pentru protectia evreilor zionisti fac voia lor. Romania ar trebui sa fie piedica. Daca stam si ne certam le merge planul. Obiectivul suprem este sa ramananem uniti pe aceasi pagina nu imprastiati in idei. Jumate din glob sunt sclavi sistemului bancar central condus de jidani prin imprumuturi si plata in dobanda. Vor sa faca o religie noua. Trebuie multe tari sa se trezeasca din vraja lor daca nu vor face din Romania mai rau decat ce au facut pana acum pentru ca au resurse si se folosesc si de ale noastre. Noi avem scopul sa trezim lumea( cand numai dormim) daca nu o pierdem pe a noastra. Suntem capabili sa insistam asupra unui subiect ocolit si tinut in tacere intentionat. Evreii fac cearta intre toti, controleaza banu. Trebuie sa piarda aceasta putere. Este subiect tabu si faci puscarie in unele tari daca vorbesti dar si asa trebuie vorbit.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii