Noutăți

Doi foști astronauți din cadrul programului Apollo critică planurile NASA de a trimite echipaje umane pe planeta Marte

  •  
  •  
  •  

Potrivit unuia dintre astronauții misiunii Apollo 8 din 1968 , trimiterea unui echipaj uman pe planeta Marte este o idee neînțeleaptă. Fostul astronaut Bill Anders, în vârstă de 85 de ani acum, este un mare susţinător al programelor fără echipaj uman, în special pentru că sunt mai ieftine. Dar acesta a spus că susţinerea publicului nu există pentru a finanţa misiunile mai costisitoare cu echipaj.

“Cine ne impune să mergem pe Marte? Nu cred că publicul este interesat. NASA nu ar putea ajunge astăzi pe Lună. S-a transformat într-un program de joburi și cercetare. Multe dintre centrele sale sunt interesate în principal în a avea o activitate şi nu se vede susţinerea publică”, a spus Bill Anders, care a făcut o călătorie în jurul Lunii înainte de a se întoarce pe Pământ acum 50 de ani, într-o declarație acordată postului de radio BBC Radio 5.

De aceeaşi părere este şi Frank Borman, comandantul aceleiaşi misiuni, care a numit demersurile companiilor private de a coloniza planeta vecină drept o utopie: ”Nu sunt atât de critic precum Bill. Cred că avem nevoie de o explorare robustă a Sistemului Solar dar să nu visăm atât de mult la lucruri care nu au sens. Apar la televizor doar pentru că fac rating”.

Interviurile acordate de către cei doi foști astronauți NASA vin după ce agenția americană a anunțat cu mult fast planurile pe termen mediu și lung. Potrivit americanilor, agenția dorește să se întoarcă pe Lună cu un echipaj uman în cel mult 20 de ani, și să efectueze o primă misiune similară către Marte în viitorii 30 de ani. În decembrie 1968, Anders, alături de colegii săi Frank Borman şi Jim Lovell, s-au lansat de la Cape Canaveral din Florida la bordul rachetei Saturn V. Echipajul lui Apollo 8 a petrecut 20 de ore pe orbita Lunii, după ce au completat 10 orbite în jurul satelitului natural. Misiunea a făcut parte din programul spaţial care a culminat cu trimiterea oamenilor pe suprafaţa Lunii.

sursa: https://www.sciencealert.com/apollo-astronaut-says-it-would-be-stupid-to-send-people-to-mars
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii