Noutăți

Documentele maghiare care aruncă în aer pretențiile ungurilor asupra Transilvaniei…

Problema revizionismului maghiar în Transilvania nu este una care poate fi neglijată, cu atât mai mult cu cât, astăzi, propaganda maghiară la nivel internațional transmite ideea că Transilvania este pământ unguresc și că Tratatul de la Trianon este unul injust, un tratat prin care Ungariei i s-a “răpit” acest teritoriu.

Dacă este însă să privim această dispută din perspectiva documentelor istorice, constatăm că tocmai cronicarii maghiari întăresc faptul că la venirea ungurilor în Europa, acum 1.100 de ani, românii erau aici, ungurii având nevoie de aproape 300 de ani pentru a cuceri Transilvania. Prin urmare, invocând doar documente maghiare, problematica creată de revizionismul maghiar este fără suport.

Pentru lămurirea acestui aspect, am extras câteva citate din documentele maghiare ale Evului Mediu sau ale Epocii Moderne:

 1. “Românii sunt urmașii geților și a vechilor colonii romane.”
  Huszti Andras, Viena – 1791, în cartea Vechea și noua Dacie.
 2. Notarul Anonimus, autor al lucrării Gesta Hungarorum spunea în secolul XII, făcând trimitere la Panonia că: „Această ţară o locuiesc slavii, bulgarii şi blachii (românii – n.n.)”,
 3. Vorbind despre Transilvania, este edificator și acest fragment din Gesta Hungarorum a notarului Regelui Bela al III-lea al Ungariei care vorbește despre primii ani de la sosirea ungurilor în Europa: “Și, rămânând aici mai multă vreme, Tuhutum, tatăl lui Horca, cum era el un om șiret, după ce a prins să afle de la locuitori despre bunătatea țării de dincolo de păduri (Transilvania-n.n.), unde domnia o avea un oarecare Blach Gelou, a început să ofteze, dacă n-ar putea cumva să dobândească printr-o favoare din partea ducelui Arpad țara de dincolo de păduri, pentru sine și pentru urmașii săi. Ceea ce s-a și întâmplat, după aceea, întocmai.”
 4. Făcând referire la locuitorii Transilvaniei, A. de Genaro, senior de Szek, ginere al contelui ungur Teleki Emerik, scria la Paris, în anul 1845, următoarele: “Valahii (românii – n.n.) sunt în Transilvania cei mai vechi locuitori ai pământului.” (Les Transylvanie et ses habitants Paris, 1845)
 5. Un alt cercetător maghiar, Paul Schveiger ne spune în Studii Ungare (Hungarian Studies 2/2, 1989) următoarele: “Contactele lingvistice acoperă întregul teritoriu al Transilvaniei și o importantă parte a actualului teritoriu ungar, unde din timpuri străvechi a existat o populație românească”

gesta7

Alături de aceste documente istorice, toate recensămintele făcute de austrieci sau unguri în Transilvania, de-a lungul secolelor, au evidențiat, fără excepție, faptul că populația românească a fost întotdeauna majoritară!

Prin urmare, orice pretenții pe care le au maghiarii în Transilvania sunt nule și neavenite. Și nu o spunem noi, pur și simplu, o spun documentele lor, ale ungurilor, scrise într-o perioadă în care nu își imaginau că va conta. Așadar, Transilvania a fost, este și va fi pământ românesc!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

 

VIzionează filmul documentar TRANSILVANIA, ISTORIE FURATĂ:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

38 Comments on Documentele maghiare care aruncă în aer pretențiile ungurilor asupra Transilvaniei…

 1. ” …Transilvania a fost, este și va fi pământ românesc! ”

  Inshallah !Amin !

 2. Scoțând în evidenta documentele Astea o sa îi doară sufletul)):

 3. Excelent!

  Multumiri…felicitari pentru articol!

 4. Recensamintele spun nu doar ca românii au fost majoritari dar si uniform regasiti in toate regiunile, inclusiv in Harcov unde secuii ajung abia prin sec XIII. Ungurii, sasii, secuii nu se regasesc uniform in Ardeal ci in zone anume. Daca românii ar fi venit si ei prin sec X-XII, cum sustin iredentistii, ar fi colonizat tot anumite regiuni, precum cei mentionati anterior. Sau, daca “primii sositi” ar fi dorit sa faca o exceptie si sa colonizeze uniform Ardealul cu români, cu siguranta acest maxim efort logistic de relocare s-ar regasi intr-o multitudine de documente. Unde sunt?

 5. karlos karacsony // 1 iunie 2016 at 14:10 // Răspunde

  Transilvania,erdely es szekelyek laktak oroke,es azok is fogjak lakni!!!

  • Marius Voicu Maximilian // 1 iunie 2016 at 19:49 // Răspunde

   Draga Karlos (se pare ca si numele tau este de origine latina), dar nu acesta este subiectul nostru. Am strabuni maghiari in familie, ultimul, Rozi neni, a trecut la cele vesnice in urma cu trei ani. Ea fiind ultimul maghiar din neamul nostru, un neam frumos, desi era cu ochi albastri si parul blond cum nici maghiari si nici unguri nu au o astfel de gena, a trecut la eternitate cu sufletul impacat. De-a lungul anilor au existat in familie episoade si discutii despre perenitatea atat a ungurilor, cat si a romanilor in aria transilvana. Din partea maghiara a neamului, semnalele si recunoasterea au fost favorabile mostenitorilor de astazi, vlahii, romanii. Acest articol scris de acest Daniel Roxin nu face cinste romanilor, la fel cum nici domnia ta nu faci onoare si demnitate strabunilor din care iti este obarsia. De ce spun acest lucru? Cunosti foarte bine limba romana, dar te ascunzi din motive de slabiciune in spatele unei pseudoentitati, unei false origini. De cealata parte romanii au fost si raman un neam tolerant, dar din fericire nu suntem toti la fel, iar multi dintre acestia nu inspira nici stima si nici respectul nostru, asa apar articole mediocre, banale fara esenta. Seara buna.

  • Logic. Nu comentez mai mult.

   • Ce-i asa de logic, bai, Iepan?!…
    Ia tradu si pentru noi, ca va’ ca esti cvadrlingv de prin Banat si stii cu Europa si ai si prea multe studii!

 6. cristian c. n. // 1 iunie 2016 at 18:04 // Răspunde

  Ne tot invartim in jurul cozii.Indiferent cate argumente vom aduce,partizanii acestei culturi de sinteza numita Ungaria o vor tine pe a lor.Treubie sa recunoastem ca noi nu prea stim ce ascunde pamantul Panoniei.Nimeni nu vorbeste despre conacele,castelele romanesti din jurul Balatonului,sau cu ce se ocupa arheologia Maghiara.Am vizionat un reportaj despre Orient Express,iar realizatorul acestuia stabilea in fiecare statie a trenului cate un contact cu un istoric al locului.La Budapesta pe istoric il chema Muntyan.Nu stiu exact ce trebuie facut,dar e clar ca cei aflati in fruntea instititutiilor insarcinate a se bate pentru romanism,nu sunt capabili sa o faca.Rusii isi invata la istorie asupritii ca statul Roman este unul imperialist.Nu s-a gasit niciun oficial de la noi sa-i invite sa-si priveasca harta.

  • Augustin Dragoste // 19 noiembrie 2016 at 0:19 // Răspunde

   În Ungaria, dar poate și în România, există familii de unguri, de frunte, care se numesc Patrubany și altele Kapdebo. Este clar că poartă nume românești. La fel cu acel istoric, Muntyan. Probabil că au fost cneji români catolicizați în urmă cu secole, care și-au uitat originea.

   • În secolul 19 s-a maghiarizat cu forța toată populația din Transilvania și din fostul regat austro ungar. A fost o campanie a guvernului de atunci. Nu e de mirare sa întâlnim astăzi persoane de limbă maghiară cu nume românești dar care sa nu aibă habar de originea lor românească. Valabil și pentru slavonii și germanii din Panonia.

 7. Ar putea cineva sa traduca ce a spus karlos?….
  Multumesc!

  • Asta zicea:
   “Transylvania , Transylvania and Székely lived forever and they will live !!!”

   Ah,unguri :))))

  • Marius Voicu Maximilian // 2 iunie 2016 at 8:27 // Răspunde

   Draga Danuta, dragul nostru Karlos Uriember, nu este agresiv,dar ne aminteste ca secuii au fost din totdeauna in Transilvania. Uimitor este ca articolul domnului Roxin nu pomeneste nimic despre acestia; avand in vedere ca secuii nu sunt din acelasi neam, nici cu ungurii, nici cu maghiarii, nu vad “oportuna” imixtiune a lui Karacsony Uriember. Cu respect va doresc o zi fericita.

   • @Marius Romanii nu sunt secui.Secuii nu sunt Romani.
    Nu stiu (si nici nu imi pasa) ce sunt “secuii”.Avari?Maghiari?
    Ei au luptat contra si cu Romanii inpotriva Maghiarilor.

    Dar de ce naiba le trebuie lor autonomie? Vor sa mai fura?

    • SECUI SUNT ROMANI EI AU FOST NAGHIARIZATI SI CRESTINIZATI CU FORTA DE VATICAN PRIN UNGURI CUM SI ROMANII AU FOST MINTITI CU ROMANIZARE CARE NU S-A REALIZAT NICIODATA.
     SECUI CA SI CELELALTE 15 MINORITATI AU LUPTAT PENTRU ROMANIA IMPREUNA CU GETII CARE AU FOST PRIMI LOCUITORI AI ACESTUI PAMANT IAR TATARI LIPOVENI SECUI AROMANI ETC……SUNT MINORITATI ROMANESTI CARE AU LUPTAT IMPOTRIVA ASUPRITORILOR,DUSMANILOR DE SECOLE.IMPREUNA CU FRATI ;OR MAJORITARI GETO-DACII SAU ROMANII.IMPOTRIVA VATICANULII SI UNGURILOR SECUII SI ROMANII IMPOTRIVA RUSILOR TATARII IMPOTRIVA LIPOVENII AROMANI SVABI ……TOTI AU O TARA COMUNA CU LEGI COMUNE CARE TREBUIESC RESPECTATE.

 8. Codruta Onila Barbos // 1 iunie 2016 at 22:55 // Răspunde

  Nu pot decât sa multumesc pentru articol. Avem nevoie de date ce sa le păstram pentru ca mulți vor sa ne șteargă. Ar trebui însă sa aduna la aceste date si altele din carti vechi, nu numai de la scriitorii maghiari ci si de alte origini. Pe deasupra ar trebui sa mai si traducem despre noi si in engleză, așa ca sa înțeleagă toata lumea, chiar si Karlos!

 9. Nu inteleg maghiara dar nici ce-ai vrut sa spui tu in romaneste legat de articolul Dlui Roxin ca n-ar face cinste romanilor. De ce Marius? ESTE STRICT legat de REALITATE si se bazeaza pe insemnarile /relatarile istorice. Fara suparare/ Ceea ce inteleg foarte bine este lipsa de respect a lui karlos iar in cazul tau, la aceasta se mai adauga si lipsa de coerenta in gandire.

 10. Hello- am inteles, multumesc mult pentru traducere! :))

  Fara suparare/ la ora cand am postat eu comentariul draga Marius, comentariu tau din /02.06/ora 08.28 nu fusese inca moderat si nu avea vizibilitate…
  Multumesc si tie pentru lamuriri dar, scuza-ma, ramane de neinteles pentru mine de ce nu face cinste romanilor un articol ca cel scris de Dl Roxin si de ce este banal si lipsit de esenta.

  Va doresc o zi binecuvantata tuturor!

 11. Draga Mariu… “Ungur” inseamna “Maghiari” Asa se zice in Romana.
  In Engleza se zice “Albanian” dar in Albaneza se zice “shqiptare”.

 12. Oh,si Secuii/Ungurii astia Inventati porcarii ca sa puna labele pe Transilvania.Ca cica Romanii vin din balcani… :)))

  Ia,cum ar fi daca as zice ca voi “Maghiari” ati venit din Nordul Indiei :)))))

 13. @Hello! Ungurii chiar vin din nordul Indiei, mai précis au fost semnalati si la nord de pen. Correa. Tot mai precis, nu au venit ci au fost alungati de alte popoare. Pe la anii 700-800 erau la nord de m-tii Caucaz, de unde iar au fost goniti, alaturi de khazari, spre vest, imperiul khazar fiind dezmembrat de vikingi, de rusi si mai apoi de tatari. Cautati, informatii exista, din surse irefutabile.

 14. In loc sa ne bucuram de diversitatea si frumusetea cultural pe care o avem in Ardeal ne Atacama ne fondat UNGARIA NU ARE SI NICI NU A AVUT INTENTIILE SUS MENTIONATE. TOTUL ESTE POLITICA MIZERA.

 15. marginean Nicolae // 3 iunie 2016 at 8:51 // Răspunde

  Tibi , ma uimesti prin modul de abordare , sincer sa fiu nu prea se regaseste in vocabularul etniei tale din Ardeal ! ce s-a intamplat ,de ce pui batista pe tambal ,chiar crezi ceia ce spui ? Pe cine vrei sa mai pacalesti ? Nu aveti voi UDMR ,,cultural” dar numai cultura nu face , face din greu politica separatista si zapaceste legile in parlament ( chestea cu retrocedarile ,sa fim sinceri a fost influentata in interesul unor biserici , scoli desfintate fara renuscari doar sa fie redate ) vorbesti totusi de cultura diversa( mai sa fie !) din ardeal UI LEE .

 16. au fos invadatori …si asa o sa ramana in veci vecilor…multi uita reepede istoria…un razboi etnic ..cui iar fi de folos?…intreb ..daca ..secui sau magyari stiu ce mai e un razboi..?..doamne fereste ..dar istoria a arata …ca erau pe pregul sa fie ..stersi de pe harta europei un razboi ar insemna nu numai stersul de pe harta ci si exterminarea lor…din cauza lor ..a inceput razboiul 1914..1918..acum vor alta varsare de sange?..de ce nu traiesc pasnic si se adapta la legile .. romanesti

 17. Un istoric maghiar spunea ca atunci Când in Transilvania se întâlnea un ungur cu un sas si daca niciunul nu vorbea limba celuilalt, atunci apelau la limba romană, pt ca se vorbea peste tot, romanii fiind majoritari; era asa cum in America toate națiile se înțeleg pt ca toti vorbesc engleză. Trebuie sa caut articolul

 18. Sunt bozgozi! Oameni fara tara ungurii. Nu va mai stresati de asta. Vreti ceva? Iesiti in strada in fata partidului unguresc si faceti propaganda!

 19. Rodica Vârgolici // 6 octombrie 2016 at 12:24 // Răspunde

  clar si limpede ca apa izvorului dacic!
  😉 apropo de izvor/apa, am in minte acum “poezia/pamflet” despre scaldarea lui Atilla intr-o apa din Transilvania, iar cand a iesit la mal, n-o gasit haine si nici cal, deci cine fu primul in Ardeal!?! 😀

 20. de fapt cimpia panonica dragii mei unguri,urmasi ai lui Attila apartinut daciei mrelui imperiu a lui burebista, scorilo , decebal mai tirziu cronicarii au numit o gradin maiciii domnului,domnule ungur stii unde este SARMISGETUZA REGIA,cred ca nu,nu ai mai spune ca Ardealul este al vvostru,inima DACIEI era TRANSILVANIA ,MAI AVETI CEVA DE COMENTAT……limba romana este baza limbilor latine vezi ce spune VATICANUL,…..APOI VOI HUNIII VENITI DIN STEPELE ASIEI………..MIGRATORI.

  • Banatan de pusta // 13 mai 2017 at 10:56 // Răspunde

   Simpatic comentariu..se discuta de revendicarea Ardealului de unguri..si totuși Ardealul se numește Siebenburgen!!! Orașe cu denumirii nemțești :Grosvarden,Kronstadt,Klausenburg, Hermanstadt… Va întreb așa ,daca revendică nemții ce au construit in Ardeal si Banat?! Primul teatru din Romania de la Oraviţa, prima cale ferata Oraviţa_Baziaș construită de compania Steg Austria..sau fabricile construite de nemți si nationalizate ulterior unirii?? Podul de fier din Arad peste Mureș făcut de nemți???… Hai sa fim obiectivi cu istoria…o lectură interesanta este Francesco Grisellini cu istoria Banatului…Transilvania a avut statut de principat Autonom in Imperiu…ca si după 1918 pina in 1919…de ce nu se vorbește de realități petrecute in 1918..Republica Banat la 31.10.1918..?! Dar de Regiunea Autonoma Maghiara?! Doare?!

   • bai necititule..dai exemple de-a drepturi stupide…imperiul roman a construit cate ceva aproape in toata europa si o mare parte a asiei dar ar fi culmea sa revendice europa si asia, nu crezi?

 21. http://tudnodkell.info/igy-valtozott-europa-az-elmult-ezer-evben-erdemes-figyelni-magyarorszagot NU TREBUE SA STITI UNGURESTE CA SA VA UITATI PE ACEST FILMULET CARE NU A FOST FACUT NICI DE ROMANI NICI DE UNGURI.

 22. Ar putea și guvernul asta de doi lei ce îl avem să își taie puțin de la gură și să cumpere cate un bilet de tren doar dus tuturor națiilor care nu se simt bine intre aceste hotare.
  Restul ar trebui să mai citească și să învețe despre înaintașii noștri și din alte surse(așa cum este și asta) nu numai din cărțile de istorie fabricate de unguri, ruși și alți vecini binevoitori.
  Mie personal nici istoria predată în școlile noastre nu mi se pare destul de corectă și completă, poate ca să nu deranjăm celelalte etnii.
  Vorba unora mai bătrâni: singurul vecin de treabă este Marea Neagră.

 23. Din punct de vedere genetic urmașii ungurilor aproape că nu mai există (1-2%) din toată populația Ungariei de azi. Cei care se consideră maghiari sunt slavoni, germanici, vlahi maghiarizați in secolul 19. Astea sunt faptele. Restul ce se scrie și vorbește la nivel de guvern și politică sunt speculații și minciuni. Nu există maghiari și nici o națiune maghiară, doar vorbitori de limbă maghiară.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii