Cunoaste lumea

Noutăți

Documente istorice vechi de 200 de ani păstrate de… păsări!

  •  
  •  
  •  

Rândunicile și Stăncuțele sunt cunoscute pentru felul în care adună și păstrează lucruri pe care le găsesc în mod special atunci când își construiesc cuiburi. „Comorile” găsite în zborurile lor, fac parte din „zidăria” cuibului!

Acest lucru a fost descoperit și în tavanul Catedralei Adormirea Maicii Domnului din orașul Zvenigorod, Rusia, unde de 200 de ani aceste păsări și-au clădit cuibul și au participat cu suntele lor la slujbele ce s-au ținut în biserică. Ceea ce biserica nu a realizat însă, a fost faptul că aceste păsări au muncit cu greu și au creat o adevarată arhivă a vieții cotidiene din micul oraș situat la vest de Moscova. Luna trecută biserica a fost pregătită pentru o renovare majoră, prilej cu care arheologii, curățând și pregătind tavanul pentru renovare, au descoperit documente istorice care datează din 1830, alături de cranii de păsări, cuiburi în descompunere, coji de ouă și multe altele.

sfw_n-adyqsflpi
Potrivit cotidianului local Komsomolskaya Pravda, Dmitriy Sedov, director de cercetare al Muzeului de istorie și arhitectură din Zvenigorod, estimează că cel mai vechi fragment de hârtie găsit în aceste cuiburi datează probabil din 1830, când acoperișul a fost ultima dată înlocuit. Multe dintre artefactele fragile sunt ușor databile deoarece acestea au fost publicate cu informații specifice – care întâmplător au supraviețuit. Pagini de calendare de la 1916 și 1917 fac parte din comoara descoperită; o mare parte a bucăților de hârtie găsite în cuburile păsărilor provin din scrisori scrise de mână, care dezvăluie de multe ori vârsta lor, împreună cu caligrafia elegantă, probabil executată de către membrii aristocrației. Unele dintre acestea sunt chiar marcate cu timbre sau au încă fragmente de sigilii de ceară.

sfw_russian_nest_c39_b5iueoq_0
„Rândunicile și stăncuțele au colectat aceste documente pentru a-și construi cuiburile și au demonstrat astfel că își dezvoltă arhive diferit față de oameni” a declarat Dmitriy Sedov pe site-ul muzeului. În loc de a aduna cele mai importante documente istorice și de a le pune pe rafturi în funcție de subiect și cronologie, cum fac oamenii, păsările au luat tot ce au putut găsi și le-au așezat în propriul cuib. Rezultatul este o „colecție incredibil de variată de fragmente de gânduri, sentimente umane, experiențe, preocupări, patimi și pofte”, scrie Dmitriy Sedov, formând „un singur cor gigant” despre viața din orașul Zvenigorod din 1830 până la începutul anilor 1900.

Istoricii locali pot mulțumi arhiviștilor accidentali ai orașului pentru că le-au lăsat în cuib un ou atât de bogat în istorie.

sfw_qcm_jwlprik
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: audubon.org, Komsomolskaya Pravda


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii