Noutăți

Document: Mihail Șora cerând conducerii PCR să ia în calcul admiterea sa în partid, motivând că are „vechime” în comunism încă din 1945…

  •  
  •  
  •  

Un document din 1951 care prezintă tentativele lui Mihail Șora, „simbolul libertății” ales de Emag pentru a sărbători 30 de ani de la evenimentele din 1989, de a intra în Partidul Muncitoresc Român (PMR), a fost făcut public de istoricul Mihai Burcea.

Documentul prezintă motivele pentru care autoritățile comuniste refuzau „transferul” lui Șora de la Partidul Comunist Francez (PCF) în PMR, deși Șora invoca faptul că avea „vechime” în mișcarea comunistă: fusese membru al PCF încă din 1945.

De remarcat este faptul documentul este datat în 1951, ceea ce înseamnă că Șora cerea să fie admis în Partidul Comunist în perioada în care elitele României interbelice erau exterminate în închisori, inclusiv prin Experimentul Pitești.

Anii 50 au fost numiți de către istorici drept anii cei mai negri ai stalinismului românesc, „obsedantul deceniu”. În această perioadă, Șora a lucrat la Ministerul de Externe, condus de temuta Ana Pauker.

Iată lista funcțiilor deținute de Șora până în 1969, atunci când a fost „trecut pe linie moartă” de către regimul Ceaușescu:

1948-1951: referent de specialitate la Ministerul de Externe (consultant al sinistrei Ana Pauker)

1951-1954: șef de secție la Editura pentru Limbi Străine

1954-1969: redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă

Șora a fost „reactivat” imediat după executarea lui Nicolae Ceaușescu, fiind numit Ministrul al Invățământului în primul Guvern Petre Roman, executiv înțesat de agenți KGB, după mărturia fostului șef al Securității, Iulian Vlad.

Citește mai mult și vezi documentul aici: ActiveNews.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Document: Mihail Șora cerând conducerii PCR să ia în calcul admiterea sa în partid, motivând că are „vechime” în comunism încă din 1945…

  1. Oare cine nu era membru de partid atunci? De ce sunteti rai si vorbiti aiurea, oricine dorea sa lucreze intr-un domeniu mai avansat era membru de partid automat, plus ca erai obligat de mic sa fii pionier si UTC-ist, deci nu mai faceti articole aiurea. Dar stai, voi sunteti finantati si faceti articole in favorul oricui da bani mai multi. Jurnalisti manjiti, normal meseria voastra cere demnitate, mai rar in ultima perioada la noi in tara asa ceva, in conditiile in care terminati jurnalismul la FR, sau e un site facut din afara. Oricum, dezinformati grav, pacat ca multi se grabesc sa creada.

    • Ignoranta dumitale este jenanta! Mihail Sora nu a fost un simplu membru de partid, ca foarte multi romani. A fost parte din nomenclatura de partid, a fons consilier al sinistrei criminale Ana Pauker, a detinut pozitii importante in regimul comunist, foarte multi ani. In acei ani in care elitele Romaniei erau decapitate. Prin urmare, el a fost complice la ororile comunismului, prin simplul fapt ca a fost alaturi de liderii bolsevici care au distrus Romania! In concluzie, nu doar ca sunteti ignorant, dar mai sunteti si unul lipsit de bun simt. Din cauza celor ca dv Roamnia a ajuns sa fie controlata de urmasii bolsevicilor, chiar si in ziua de astazi. Pentru ca nu ganditi, nu va informati si nu intelegeti mai nimic din realitatea care va inconjoara. Punct!

  2. mihai sora = O LEPADATURA SINISTRA!!! DACA AR FI PARCURS DRUMUL DAMASCULUI POATE AVEA PUTINA CREDIBILITATE DAR A PREFERAT SA FIE O LEPADATURA SINISTRA!PANA LA FINAL SI UN PACALICI ORDINAR .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii