Noutăți

Romanul „Doctor Jivago”, arma secretă din timpul Războiului Rece

  •  
  •  
  •  

Documente strict secrete, recent desecretizate, dovedesc ca Agentia Centrala de Informatii (CIA) a Statelor Unite a folosit celebrul roman „Doctor Jivago” drept instrument pentru a submina regimul sovietic din URSS.

Dupa ce autorul cartii, Boris Pasternak, nu a putut-o publica in tara lui, din ratiuni ideologice, un agent literar italian a scos manuscrisul ilegal din URSS, trimitandu-l editorului italian Giangiacomo Feltrinelli, la Milano.

In noiembrie 1957, acesta a publicat romanul in limba italiana, in ciuda eforturilor depuse de Kremlin si de Partidul Comunist Italian de a interzice acest lucru. Ce s-a intamplat ulterior a devenit subiectul a 130 de documente secrete ale CIA.

In ianuarie 1958, serviciile britanice de spionaj au trimis colegilor lor americani doua role de film cu fotografii ale paginilor cartii, iar Divizia pentru Rusia, din cadrul CIA, a fost insarcinata cu… traducerea cartii inapoi in limba rusa, tiparirea ei si raspandirea clandestina in URSS.

Comitetul de coordonare a operatiunilor militare, aflat direct in subordinea presedintelui Eisenhower a supervizat procesul, a dat unda verde CIA si i-a cerut sa „exploateze” cat mai eficient romanul lui Pasternak, dar in asa fel incat „sa nu existe nici macar banuiala unei implicari a guvernului Statelor Unite in aceasta problema”.

Pentru a publica „Doctor Jivago” in rusa, CIA a contactat serviciile secrete olandeze si a pus la punct publicarea unei versiuni cu coperta cartonata a cartii la Haga, pentru ca nimeni sa nu suspecteze ca americanii ar fi implicati.

Citește mai mult: Magazin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii