Noutăți

DOBROGEANUL Aeticus Donares, primul om care a făcut Ocolul Pământului, în secolul V…

 •  
 •  
 •  

Este bulversant să afli că există documente străvechi care vorbesc despre o călătorie în jurul lumii făcută în secolul V, deci cu peste 1.000 de ani înaintea lui Magelan, de un savant al acelor vremuri, care a trăit pe teritoriul României, la Histria, în Dobrogea. Subiectul ne apare cu atât mai interesant, cu cât acesta este posibil să fi fost de neam geto-dacic, practicant al religiei Zalmoxiene, cu legături în anticul ordin al Cavalerului Trac.

Fără îndoială, așa cum era de așteptat, povestea lui Aeticus Donares este ignorată de “științificii” români. Vorba aia, la ce ne-ar folosi să facem din acest subiect unul important al istoriei acestor meleaguri?!? De ce să afle prostimea despre asta? Nu e suficient că are pâine și circ?

“Lumea de azi a putut afla despre el datorită lucrării Cosmographia scrisă de călugărul benedictian Ieronim în jurul anului 763 d.H. în Freising – Bavaria. Acesta a realizat, după textul originar al lui Aeticus, o compilație, în fapt o puternică cenzură, căci benedictianul a lucrat pe textul originar prin tăiere, pentru a nu sminti și îndepărta de la creștinism pe tinerii cititori.” (Marius Fincă)

Aeticus Donares s-a născut în anul 421 din părinți de viță nobilă, în cetatea Histria, din Dobrogea de azi…

Histria

Cetatea HISTRIA

Cetatea Histria este considerată de specialiștii români una grecească sută la sută, ignorând sursele istorice care vorbesc despre faptul că cetățile grecești de la Marea Neagră au funcționat cu acceptul regilor geți din zonă, cărora le plăteau taxe de protecție, și că o parte din populația acestor orașe era getică.

Faptul că geții trăiau și în cetățile de la Marea Neagră este subliniat și de poetul latin Ovidiu, în Tristele, mărturie din timpul exilului în cetatea Tomis: “În jurul meu glăsuiesc aproape numai guri tracice şi scitice. Îmi pare ca aş putea scrie în versuri getice.” (III,14,37-50.)

Revenind la cetatea Histria, este de remarcat faptul că aici, astăzi, în situl arheologic, vizitatorul poate să descopere multe basoreliefuri cu CAVALERUL TRAC, un semn că acest ordin inițiatic și militar funcționa și era respectat în cetatea “sută la sută grecească”.

cavalerul trac muzeul din Histria

Cavalerul Trac la Muzeul din Histria

Insistând asupra opiniei “științificilor” români care pretind că nimic getic nu avem la Histria, trebuie să semnalez ceea ce mi s-a relatat de un angajat al Complexului de la Histria, acum câțiva ani, când am vizitat situl arheologic. Discutând despre una, despre alta, mi-a spus la un moment dat că în spatele clădirii muzeului, acoperite de vegetație, se află mai multe morminte GETICE, dar că există consemn să nu se vorbească despre ele, sub amenințarea concedierii! Ce spuneți despre asta?

Revenind la Aeticus Donares, mulți l-au vrut grec, roman, slav, bulgar, sârb, croat etc.

“Că nu-i grec de origine deducem lesne din citatul de mai jos, căci nu putea să-i considere pe cei de-un sânge cu el atât de josnici: « Şi astfel acelaşi înţelept le-a descris [peisajele / ţinuturile edenic-helladice] mai sus într-un mod frumos. A omis însă poporul grec pentru că fu plin de toate ticăloşiile, de dezonoare, omucideri, depravări, lux şi toate spurcăciunile.» (AethK-93, 187 sq.). Nu avea cum să fie nici din peninsula Istria din vestul Croației, cum le-ar fi plăcut unora să fie – căci zona nu a aparținut niciodată Sciției, iar pe atunci nu se aciuiseră încă sclavinii/slavii.” (Dr. Ion Pachia-Tatomirescu)

Conform concluziilor lui Ion Pachia-Tatomirescu, istoric al culturilor și civilizațiilor, istoric al religiilor, Aeticus Donares era un inițiat zalmoxian, cu origini etnice traco-geto-dacice. Și chiar dacă nu ar fi așa, scoaterea lui din uitare și onorarea muncii pe care a făcut-o este extrem de importantă pentru istoria veche a pământurilor românești… Dar poate tocmai pentru că este așa, Aeticus Dnares este ignorat!

Trecând peste originea lui etnică, în finalul articolului vreau să vă prezint (mulțumită cercetării scriitorului Marius Fincă) mai multe despre uriașa aventură a înconjurării Globului Pământesc, făcută de Aeticus Donares și echipa sa, în secolul V.

Marius Fincă: Fiind mentor la o astfel de școală (Zalmoxiană -n.m.), și-a pregătit echipajul, format din 101 cavaleri-cabiri, între anii 456 și 461, cam până pe la echinocțiul de primăvară, cu care avea să facă temerara aventură de ocol al pământului. «Povesteşte că toate celelalte părţi ale lumii mărilor şi oceanelor colindatu-le-a acompaniat de discipolii săi, (făcând) muncă de cercetător minuţios în vremurile prielnice, atât în insulele mari cât şi în insulele mici, de la miazăzi până la apus, de la Tabrobane (Ceylon / Sri Lanka), Sirtinice (Sumatra-Indonezia) şi Calaopa (Calapan-Philippines), până la Riakeon (Islanda), de aici până după Gade (până-n Ultra-Gade) şi Coloanele lui Hercule. Că, de fapt, aici (după Gade, mai exact spus, în Hibernia, şi în Orcade), a făcut un popas de un an şi a dezbătut (traversarea Atlanticului) cu filosofii (din echipajul său) Aureliu şi Arbocrate, nefiind în stare să se desprindă de unele părţi ale misterelor Oceanului (acestuia)» (AethK-93, 111 sq.).

Călătoria a durat până în anul 466, deci 5 ani și a avut următorul traseu: Histria de la Marea Neagră, Marea Mediterană, Coloanele lui Hercule – Gibraltar, insulele Britanice, insulele Faroe, Islanda, Groenlanda, pasajul de nord (țărmul nordic al Canadei și Alaskăi – pe atunci acest drum era accesibil, clima fiind mai blândă;), peninsula Kamceatka, arhipeleagul Nipon, Groapa Marianelor, arhipelagul Filipine, Malaiezia, Papua Noua Guinee, insula Sumatra – Indonezia, Sri Lanka – Ceylon, Marea Arabiei, Marea Roșie, de unde transbordează totul, peste istmul Suez apoi urmează coasta de est a Mediteranei, Sudul Asiei Mici și înapoi acasă…

Iată ce mărturisește în Cosmografia sa dunăreanul nostru: «După ocolul mării şi după ce am văzut (cercetat) întreaga lume, am lăsat la o parte pe cele care au fost mai întâi, pe care alţii nu le-au cunoscut, şi, prin mine însumi, cu o uriaşă şi preaistovitoare cercetare, purtat-am de grijă şi celor trecute cu vederea, şi orânduit-am şi pe cele descoperite» (AethK-93, 233).

***

În călătoria sa fabuloasă, Aeticus Donares a fost primit atât la Curtea Regală Persană, cât și în Palatul Imperial al lui Yüryaku, din Japonia de astăzi… Mai multe despre povestea acestei călătorii puteți afla de aici: http://www.getbeget.org/apps/blog/show/43206954-aeticus-donares

Daniel Roxin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

10 Comments on DOBROGEANUL Aeticus Donares, primul om care a făcut Ocolul Pământului, în secolul V…

 1. Multumim pentru tot ceea ce faci, Daniel Roxin, intru desteptarea constiintelor…Macar de te-ar urmari cît mai multi…

 2. Avem o cultura minunata. Poate chiar cea mai grozava civilizatie din istorie a fost cea daca. Indemn pe toti romanii sa se intoarca la radacinile lor, pe politicieni, sa iesim din ONU si UE, sa devenim independenti si sa fim un exemplu pentru intreaga planeta.

 3. Apropo de “istmul SUEZ”: eu stiam ca acel canal, numit SUEZ a fost sapat in secolul XIX pentru ca sa se treaca direct din Marea Mediterana in Marea Rosie …. opera AIDA de Verdi a pecetluit inaugurarea acestui canal …

  • Dacă va fi asa cum tu îți dorești și mulți își doresc asta, mai ales ieșirea din UE atunci totul va fi super bine.

 4. Nimic nou despre ocultarea miilor de dovezi arheologice irefutabile şi revoluţionare de pe teritoriul actual al României ! Ca şi în politică, din zona munţilor Orăştiei până în Maramureş şi Dobrogea, MAJORITATEA DECIDENŢILOR OFICIALI sunt înscăunaţi la muzee şi la coordonarea săpăturilor arheologice condiţionat în primul rând de legea Omerta : execută şi taci, că de Nuuuuu…. ! Exemplificatoare în acest sens mi se par cazurile recente ale lui Gelu Florea-ămeizing de la Cluj, ori Sabin Luca de la Sibiu… astuparea şi dispariţiile de pe traseul A1, Şibot, Turdaş, etc…
  Dar, extrem de interesant, se pare că genul acesta de interdicţii se practica încă din anii ’80 ! Un pasionat de istorie antică şi arheologie mi-a relatat în acea perioadă o „discuţie” foarte stranie în care un arheolog reproşa furios unui şef oprirea nejustificată a cercetărilor arheologice pe undeva prin zona Sarmizegetusa-Grădiştea de Munte !
  Răspunsul a fost năucitor :
  -Cu regret, dar aşa e ordinul, de sus, de foarte sus …
  -De la PCR, de la Ceauşescu ?
  -NU, mai de sus(!?)mult mai de sus… au fost presiuni şi chiar ameninţări imense …din Occident !!! Se pare că nu vom mai săpa prea curând în zonă…

  Dacă atunci aproape că m-a pufnit râsul auzind că cineva din Occident poate dicta peste Ceauşescu în România, astăzi încep să înţeleg de ce ARHEOLOGIA pe teritoriul României este SABOTATĂ din greu ! Finaciar şi mediatic deopotrivă !

  Daniel Roxin, singura soluţie la problema(falsă) „nu sunt bani pt. săpături, e criză” ar fi în continuare strângerea de fonduri pt. săpături prin donaţii, munca voluntară, urmate indisolubil şi esenţial de o AMPLĂ MEDIATIZARE a descoperirilor ! Pământul Nostru musteşte de dovezi zdrobitoare şi bulversante a căror revelare va duce inevitabil la o resetare fundamentală a axiomelor(mincinoase) istoriei antice şi preistoriei, apoi la instaurarea Adevărului de care avem atâta nevoie !

  • cine ar putea face voluntariat? eu as fii interesata de asta,unde se poate face asta? in ce cont se strang donatiile?

 5. Le este frica de o arheologie adevarata pentru ca, cine stie, daca se descopera ca Noe nu tine de mit ci a fost real, ce ne facem? Sau mai bine zis, ce se fac?

 6. friptu ion // 28 mai 2016 at 14:41 // Răspunde

  Cu plăcere am citit această informație excepțională, care confirmă ipoteza apariției daccarului (carul dacilor)la normani. Navă ce provine de la străvechea camoră a războinicilor geto-traci, care împreună cu frații lor din Asia mică (pe timpul Regelui Burebista), acordau o rezistență foarte dură flotei romane contra expansiunii Imperiului Roman în regiune timp de 40 ani, rezistență numită de cronicarii romani: Războiul contra imperiului Piraților.Galerele greoaie ale romanilor nu rezistau atacului camorelor sprintene ale dacilor, fiind nevoiți în baza camorei să cre
  eze un nou tup de navă ușoară de luptă – unirema liburna. Dacă e posibil, să ne demonstrați desene cu imaginile ambarcațiunilor și navelor ale lui Aetucus Donares di Cosmograpia, sau nave regionale din timpul respectiv. Respectuos, I.F.

 7. Moisescu Corneliu Lucian // 17 iulie 2016 at 18:39 // Răspunde

  Dupa restinare nu mai putem vorbi despre geto-traci. Este vorba despre romani crestinati(popor apostolic). In vremea in care a trait Aeticus Donaris(numele romaesc nu-l cunoastem) aveam deja biserici si eparhii atat in Schytia Minor(Dobrogea) cat si in Sudul si Nordul Dunarii. Pe cand un articol despre Nicetas din Ramasiana(al carui nume romanesc ramane necunoscut) care a scris primul manual de muzica. Este cel care a compus Te deum ce se canta si astazi in biserica catolica. Dar notele muzicale do,re,mi,fa,sol,la,si,do si pa,vu,ga, di,ke,zo,ni.pa ce text sacru contin ele si cine le-a inventat. A se citi Istoria Bulgariei a lui Augustin Deac si….multe altele caci aveti talent si putere de sinteza. Nu mai fiti dubitativ si faceti afirmatii curajoase si directe.

 8. ati putea traducce carte aia in romana?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii