Noutăți

Dispozitivul portabil care „vede” prin ziduri – recent creat de către oamenii de știință. E utilizabil pentru cercetarea clădirilor și monumentelor al căror interior e inaccesibil!

  •  
  •  
  •  

Orice încercare de a stabili ce se află în interiorul unei clădiri în care nu poți pătrunde pare să fie sortită eșecului, în situația în care cele aflate înăuntru nu pot fi observate prin uși sau prin ferestre. După un seism, posibilitatea de a stabili ce se află dincolo de elementele de structură distruse ale unor clădiri poate face diferența între viață și moarte, pentru unele persoane.

Și, totuși, nivelul actual al științei oferă posibilitatea examinării și identificării golurilor din interiorul unei structuri voluminoase, fără ca o persoană sau un dispozitiv comandat de la distanță (dronă etc.) să pătrundă în interior. Această posibilitate este oferită de către cunoașterea proprietăților unor mici particule (cosmice) numite muoni (miuoni).

Muonii sunt particule care pot traversa structurile solide, cum ar fi zidurile. Unii dintre aceștia însă, sunt opriți din drumul lor, de către structurile dense; un detector special conceput va recepta un număr mai mic de muoni, dacă în calea acestora se interpune un obstacol de acest fel. Prin măsurarea numărului de muoni care au traversat un anume perimetru (o clădire, de exemplu), putem afla cât din acea zonă reprezintă spațiu gol și cât reprezintă structuri solide, dense.

Folosirea muonilor este o tehnică ce, nu demult, a fost utilizată pentru descoperirea unei camere „secrete” în Marea Piramidă din Gizeh, precum și pentru a examina interioarele construcțiilor grav avariate care adăposteau reactoarele centralei nucleare de la Fukushima (Japonia, unde s-a produs catastrofa din 2011). Până nu demult, detectoarele de muoni aveau două majore inconveniente. Erau voluminoase, incomode la manevrare, și costisitoare.

Acum, oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au construit o versiune de detector cu muoni portabilă și mult mai ieftină decât cele clasice. Noul detector, realizat în cadrul Laboratorului pentru Știință Nucleară de la MIT nu costă decât 100 de dolari și poate fi asamblat în doar câteva ore. Cei de la MIT au conceput detectorul ca un mijloc de învățare și familiarizare cu tehnologia, destinat studenților. Pe site-ul propriu, MIT oferă instrucțiuni detaliate de construire și utilizare a dispozitivului.

Prin caracteristicile sale, noul detector cu miuoni va înlesni cercetarea clădirilor inaccesibile, precum și examinarea monumentelor străvechi, în care nu se poate intra. Datorită costurilor reduse, un număr mare de echipe de cercetare vor avea acces la această tehnologie modernă, în vreme ce datorită mobilității unui asemenea dispozitiv va fi obținut, în misiunile de cercetare, un mare volum de informație, într-un termen scurt. Poate că nu este prea departe ziua în care detectoarele de acest fel, menite să „vadă” prin ziduri, se vor afla la îndemâna tuturor profesioniștilor cărora le-ar putea fi de folos, în activitățile de cercetare desfășurate.

Marea Piramida, miuoni

miuon

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Dispozitivul portabil care „vede” prin ziduri – recent creat de către oamenii de știință. E utilizabil pentru cercetarea clădirilor și monumentelor al căror interior e inaccesibil!

  1. cetățeanul tulburat // 29 noiembrie 2017 at 19:49 // Răspunde

    LiDAR-ul are aceleași caracteristici…detectează spații goale sau structuri (ruine) sau artefacte în subteran…problema e că tehnologia a fost realizată prin inginerie inversă în anii 50 după incidentul Roswell și a fost ținută la blat până acum câțiva ani…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii