Noutăți

Descoperire neașteptată: Cu cât se intră mai adânc în interiorul pământului, cu atât se descoperă mai mult fier oxidat, spre surpriza oamenilor de știință

O săpătură mai adâncă în scoarța terestră a scos în evidență faptul că există sub pământ bucăți de fier oxidat, similar cu rugina pe care o vedem la suprafața planetei noaste, în granate feroase din interiorul diamantelor. Rezultatul i-a luat prin surprindere pe geologi, asta deoarece, cel puțin teoretic, ar exista foarte puține modalități prin care fierul să se oxideze la o adâncime atât de mare.

“La suprafața Pământului, unde există oxigen, este normal ca fierul să se oxideze în timp, dar în adâncul Pământului nu. Ceea ce am descoperit a fost exact opusul: cu cât mergem mai în adâncime, cu atât descoperim mai mult fier oxidat”, a declarat Thomas Stachel, profesor din the Department of Earth and Atmospheric Sciences de la the University of Alberta și co-autor al studiului.

Studiul sugerează că vinovat de acest fenomen ar fi carbonul de suprafață care coboară sub formă de carbonați până la cel puțin 550 de kilometri sub suprafață terestră, unde se poate topi și poate reacționa cu rocile din jur. În același timp, cercetarea contribuie la o mai bună înțelegere a ciclului global al carbonului care implică transportul carbonului de suprafață înapoi în mantaua Pământului. De asemenea cercetarea arată că ciclul de carbon se extinde adânc în manta, poate până la limita de bază a acesteia.

insideearth001

sursa: https://www.nature.com/articles/s41561-017-0055-7

sursa: http://www.messagetoeagle.com/unpredicted-discovery-iron-highly-oxidized-deep-inside-earth-geoscientists-surprised/

traducere șia daptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Descoperire neașteptată: Cu cât se intră mai adânc în interiorul pământului, cu atât se descoperă mai mult fier oxidat, spre surpriza oamenilor de știință

  1. Pai, sunt surprinsi bietii de ei. Daca nu-i iau in seama pe fizicienii de genul Konstantin Meyl, care spun ca toate sbstantele vin din centrul Pamantului, adica inclusiv apa oxigenul, carbonul, etc.

    Ma intreb: surprinsii astia sunt doar prosti sau sunt rau intentionati? Tot dau inainte cu miezul de fier incins al Pamantului. Centrul Pamantului are zero grade kelvin si este format din ceva ce este la limita dintre substanta si energie, sau mai bine zis este locul unde energia (neutrinii care-s cuante de informatie/energie) incepe sa se condenseze in substanta. Zona fierbinte este imediat sub crusta.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii