Noutăți

Dioxidul de carbon ar putea fi transformat în… COMBUSTIBIL. Visul oamenilor de știință mai aproape de realitate decât am crede

  •  
  •  
  •  

În fiecare an aproximativ 30 de miliarde de tone de dioxid de carbon ajung în atmosfera terestră. Nivelul acestuia poate fi un indicator cheie al sănătăţii umane și unul dintre factorii care duc la încălzirea globală.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Toronto consideră că nu ar mai trebui să privim CO2 doar ca pe o amenințare a umanității, ci să încercăm să convertim aceste emisii în combustibil bogat din punct de vedere energetic cu ajutorului siliciului. Siliciul este foarte răspândit în natură, însă nu în stare liberă, deși masa sa alcătuiește 27,5 % din cea a scoarței Pământului, sub forma silicei.

Ideea de conversie a emisiilor de dioxid de carbon în energie nu este nouă, însă până acum stabilitatea chimică a dioxidului de carbon, necesară conversiei acestuia, a făcut dificilă de abordat o astfel de direcție de către oamenii de știință.

Potrivit unui articol publicat în revista Nature Communications, nanocristalele de siliciu ar putea să ajute în acest demers. Acestea au un diametru de 3,5 nanometri și o suprafață cu o putere de absorbție suficient de mare pentru a aduna razele apropiate de spectrul infraroșu, cele vizibile și ultravioletele fiind totodată și un agent chimic care ar putea transforma dioxidul de carbon în monoxid de carbon.

“Nanocristalele pot fi o soluție chimică care să ne permită conversia dioxidului de carbon în combustibil, mai ales că este non-toxic iar costurile de producție a acestuia este extrem de redus”, a declarat Geoffrey Ozin, profesor de chimie în cadrul Universității din Toronto.

sursa: sciencedaily.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii