Cunoaste lumea

Noutăți

Dintr-un simplu rob în Țaratul Româno-Bulgar a devenit… sultan al Egiptului! Povestea formidabilă a lui Baybars (1223-1277)

  •  
  •  
  •  

În vechime, mamelucii erau ostași care aparțineau trupelor de cavalerie și serveau drept gărzi ale sultanilor Egiptului. Unii dintre comandanții gărzilor de mameluci au reușit, chiar, să ia locul celor pe care trebuiau să îi slujească, devenind sultani. Numele unuia dintre mamelucii care au devenit sultani ai Egiptului a fost Baybars al-Bunduqdari. De fapt, este cel mai faimos sultan din Dinastia Mamelucă!

Ca sultan, Baybars a făcut istorie, fiind biruitor în multe dintre confruntările militare pe care le-a avut cu mongolii, cu armatele cruciate, dar și în incursiunile îndreptate contra a ceea ce mai rămăsese, după invazia mongolilor, din temuta și misterioasa Sectă a Asasinilor (Hașișiiun a fost o sectă islamică ai cărei membri consumau hașiș înainte de bătălii, fiind caracterizați de o cruzime extremă). Baybars a ocupat Siria și a condus bătălii atât în Asia, cât și în Africa. A fost atât un mare lider militar, cât și un reformator în domeniul administrativ.

g

Baybars (1223-1277), cel care avea să devină unul dintre cei mai mari sultani ai Egiptului, s-a născut în ținuturile din nordul Mării Negre, dominate de către cumani. Era vremea cumplită a invaziilor mongole. Mongolii au năvălit și în ținuturile sale natale, în anul 1243.

Împreună cu o parte din familia sa, Baybars a ajuns, ca fugar, în Țaratul Româno-Bulgar, numit Awalāq (sau Valahia, dovadă că imperiul care s-a confruntat cu bizantinii era mai mult valah decât bulgar), de către cronicarii arabi. Baybars a fost vândut, de către țar, ca un simplu sclav, ajungând, apoi, tocmai la Damasc. Acolo, destinul său avea să se schimbe!

b

Marea șansă a sclavului Baybars a fost adoptarea sa de către o văduvă bogată. Binefăcătoarea lui Baybars considera că el semăna foarte bine cu fiul său, care murise nu demult. Datorită acestei femei, Baybars a devenit, din sclavul ce fusese, nu doar un om liber, ci și o persoană avută.

Ulterior, Baybars a plecat în capitala Egiptului, unde a fost primit în oaste. S-a dovedit un ostaș iscusit, astfel că ascensiunea sa a fost rapidă. A devenit comandant al unei formațiuni de luptă alcătuită din mameluci și a guvernat diverse regiuni din Egipt. Era foarte apreciat, în calitate de conducător de oști.

Qutuz (1259-1260), al treilea sultan mameluc, a domnit în perioada în care mongolii urmăreau să ocupe Egiptul. În Bătălia de la Ain Jalut (Valea Jezreel), Baybars s-a dovedit a fi un conducător dibaci și neînfricat iar mamelucii au obținut o victorie decisivă contra trupelor mongole. A fost prima înfrângere majoră suferită de către mongolii ce fuseseră de neoprit, în expansiunea lor!

c

Baybars a devenit sultan în toamna lui 1260, în urma asasinării sultanului Qutuz. Se povestește că fostul rob l-ar fi ucis cu propriile mâini, în timpul unei vânători de iepuri, pe sultanul căruia avea să îi ia locul. Baybars a ajuns sultan datorită susținerii armatei, mai cu seamă a mamelucilor (care au acceptat cu lejeritate asasinarea șefului statului). 17 ani mai târziu, avea să piară și Baybars, pe neașteptate, după ce a consumat o băutură otrăvită, care fusese pregătită, însă, pentru altcineva. Povestea sultanului Baybars I, care a cunoscut și umila viață de sclav, a reprezentat, în epoca modernă, o sursă de inspirație la realizarea unor opere literare și producții cinematografice.

h

d

Surse: www.ancient-origins.net, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii