Noutăți

Din întâmplare, astronomii au fotografiat un corp ceresc bizar…

  •  
  •  
  •  

Câteodată, cele mai uimitoare descoperiri sunt efectuate întâmplător, mai cu seamă în domeniul astronomic. O asemenea descoperire a fost efectuată recent, când o echipă internațională de astronomi a observat ceea ce se consideră a fi o planetă aflată „în creștere”. Obiectul cosmic se află la 600 de ani-lumină distanță, față de Terra.

Corpul ceresc se află într-un sistem stelar binar, numit CS Cha, într-o regiune situată în sudul Constelației Cameleonul. Respectivul sistem stelar este foarte tânăr, din punct de vedere astronomic. Se estimează, potrivit studiului publicat în Astronomy & Astrophysics, că sistemul stelar are o vârstă de doar 2-3 miliarde de ani. La această vârstă stelele sunt împrejmuite de către discuri protoplanetare, alcătuite din gaze și praf stelar. Planetele care vor gravita în jurul lor se află în plin proces de formare.

Acolo, în îndepărtatul sistem binar, oamenii de știință au observat, într-o fotografie, un amănunt neobișnuit. Un mic punct de lumină. Căutând printre imaginile furnizate de către alte instrumente de cercetare a Cosmosului cu ani în urmă (printre care și telescopul Hubble) au putut vedea, în afara discului circumbinar, același bizar punct de lumină, neluat în seamă până acum. Și-au dat seama, astfel, că nu este vorba despre o anomalie, de un fenomen luminos cu caracter tranzitoriu. Ci, destul de probabil, este un corp ceresc, poate chiar o tânără exoplanetă!

Cs Cha si companionul sau

Diferite imagini ale neobisnuitului corp ceresc

Diferite imagini ale neobisnuitului corp ceresc

Neobișnuitul obiect ar putea fi și o pitică maronie, un tip de stea prea mică pentru a susține fuziunea hidrogenului și totuși prea mare și prea fierbinte pentru a putea fi categorisită drept un gigant gazos. Pe de altă parte, este posibil să fie un gigant gazos de dimensiuni formidabile, care încă mai crește; să fie, cu alte cuvinte, un super-Jupiter aflat în faza de „copilărie”.

Lista exoplanetelor ce au putut fi observate în mod nemijlocit e destul de scurtă. Trebuie spus că prima observare directă a unei posibile pitice maronii a fost raportată în urmă cu 9 ani. Potrivit sciencealert.com, natura exactă a obiectului va fi studiată în urma utilizării, pentru observații, a radiotelescopului Atacama Large Millimetre/submillimetre Array, situat în Chile, la altitudinea de 5000 metri.

sistem solar

Surse: www.sciencealert.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii