Noutăți

Dezvăluiri: NETUREI KARTA, comunitatea evreilor antisioniști

Articol preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul LUPUL DACIC, deschis în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan nr 28): Neturei Karta sa opus înființării și existenței așa-numitului “Stat Israel”! Neturei-Karta este termenul aramaic pentru „Gardienii orașului”. Numele a fost dat unui grup de evrei ortodocși din Ierusalim, care au refuzat (și încă refuză) să recunoască existența sau autoritatea statului Israel.

Neturei Karta se consideră adevărații evrei. În schimb, ONG-ul evreiesc din SUA, Liga Anti-Defăimare, îi descrie ca fiind „una dintre cele mai îndepărtate laturi ale iudaismului”. Neturei Karta se opune sionismului secular și solicită dezmembrarea statului Israel, în convingerea că evreilor li se interzice să aibă propriul lor stat până la venirea lui Mesia.

Grupul a fost fondat în Ierusalim, Palestina în 1938, de rabinii Amram Blau și Aharon Katzenelbogen. De-a lungul anilor, un număr de activiști și adepți ai Neturei Karta s-au stabilit în afara Palestinei. Motivul principal pentru care acești indivizi au abandonat țara în care ei și familiile lor au trăit de mai multe generații (care au trăit acolo cu mulți ani înainte de înființarea statului Israel) a fost refuzul ideologic de a trăi sub regimul israelian, pe care-l consideră eretic și nelegitim. Această dispersie a dus la apariția diferitelor instituții Neturei Karta pe în mai multe locuri din lume. Aceste instituții includ sinagogi, instituții de învățământ, edituri și organizații. Instituțiile din New York includ trei sinagogi din Brooklyn (Boro Park și Williamsburg), precum și din alte trei state, iar organizațiile includ Prietenii Ierusalimului din New York.

Neturei Karta nu se consideră evrei ultra-ortodocși căci, zic ei, nu au adăugat nimic și nici nu au luat nimic de la legea scrisă și orală a Torei. Neturei Karta interzice orice colaborare cu așa-numitul Stat Israel sau cu oricare dintre reprezentanțele sale. Adepții Neturei Karta nu participă la alegerile israeliene și nici nu acceptă vreun ajutor de la Bituach Le’Umi, iar instituțiile de învățământ din Neturei Karta resping orice formă de sprijin financiar din partea așa-numitei „Va’ad HaYeshivos” (echivalentul Departamentului de Educație).

Conform Neturei Karta, statul sionist folosește un grup de rabini șefi și partidele religioase pentru a-și ornamenta statul cu o imagine clericală. Ei studiază Torah cu comentarii modificate, pentru a îmbrăca cuvintele cu nuanțe naționaliste. Rabinii Naturei Karta au declarat de nenumărate ori că e lipsit de importanță ce indivizi sau partide guvernează în statul sionist, deoarece însăși înființarea și existența statului trebuie condamnate și disprețuite.

Neturei Karta deplânge dezrădăcinarea sistematică a comunităților evreiești vechi de către sioniști, vărsarea sângelui evreiesc și neevreiesc din motive de suveranitate sionistă și Neturei Karta propune o tranziție pașnică de la regula actuală sionistă la o entitate non-sionistă.

Cu puțin înainte de moartea sa, rabinul Amram Blau a declarat că acceptarea de către Națiunile Unite a statului sionist ca stat membru a constituit o nedreptate gravă pentru poporul evreu. Neturei Karta speră că această mare eroare va fi corectată cât mai curând posibil de istorie. Neturei Karta regretă faptul că statul sionist a uzurpat numele sfânt al Israelului și că sioniștii pretind că vorbesc de multe ori în numele poporului evreu și își asumă dreptul de a acționa în numele nostru. Numai rabinii care nu au fost afectați sau influențați de otrava sionismului pot fi considerați conducători spirituali ai evreimii de astăzi.

Neturei Karta protestează frecvent împotriva statului Israel, ocazie cu care, de fiecare dată, incendiază drapelul național al acestuia. Într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani canalului american de televiziune Fox News, Rabinul Yisroel Weiss din Jews United Against Zionism (o altă denumire a Naturei Karta) a făcut următoarea declarație: „Toate autoritățile rabinice recunosc că transformarea Iudaismului din spiritualitate, dintr-o religie, în materialism, cu scopul naționalist de a deține o bucățică de pământ, este în antiteză cu tot ceea ce reprezintă iudaismul – și este în mod explicit interzis de Torah, pentru că noi [evreii n.r.] suntem în exil din poruncă dumnezeiască”.

Ziarul este disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul LUPUL DACIC, deschis în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan nr 28


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Dezvăluiri: NETUREI KARTA, comunitatea evreilor antisioniști

  1. Sa se mute in Stat Islamic,daca Statul Israel le dauneaza la viziunea despre viata. Acolo sigur isi vor schimba parerea.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii