Noutăți

Dezvăluiri adevărate și dezvăluiri false despre… OZN-uri

  •  
  •  
  •  

George Knapp este un faimos jurnalist de investigație american, laureat al multor premii în branșă. Stabilit de mult timp în Las Vegas, el este din 1981 angajat al KLAS-TV și aparține și grupului I-Team. A devenit faimos, între altele, la sfârșitul anilor 1980, prin reportajele sale privind fenomenul OZN în Aria-51, mai ales cu Bob Lazar, sau, ulterior, prin interviurile cu miliardarul Robert Bigelow, inclusiv în contextul recentului proiect AATIP al Pentagonului.

În octombrie 2018, George Knapp a devenit el însuși intervievat, răspunzând la întrebările unor membri ai grupului UAPinfo. Opiniile sale echilibrate, caracteristice unui jurnalist de înaltă clasă, vor interesa – sunt sigur – și cititorii noștri.

Prima întrebare a fost – câtă încredere poate fi acordata unor presupuși insideri (inițiați din interiorul sistemului n.n.) din structurile militare, care dezvăluie secrete OZN senzaționale, proiecte negre ș.a.m.d.? Knapp a răspuns ca „într-un domeniu atât de nebun că acesta este important să ne păstrăm mintea deschisă, menținând, în același timp, un nivel sănătos de scepticism. Practic, asta se reduce la a cere ce dovezi justificative sunt disponibile.

El spunea că n-ar mai fi în stare să estimeze de câte ori, în ultimii 30 de ani, a fost contactat de oameni care pretindeau ca sunt insideri ai Departamentului Apărării sau care doreau sa-i împărtășească informații despre OZN-uri, adăugând: „în cea mai mare parte, s-au dovedit a fi mincinoși, sau oameni care vroiau să li se acorde atenție; unii erau instabili din punct de vedere psihic și câțiva, bănuiesc, voiau sa afle ceea ce știam, în loc să-mi spună ce știau ei”.
Insiderii militari autentici, care au informații plauzibile sau verificabile despre OZN-uri, sunt destul de rari. Sunt unii care cunosc fragmente, deoarece, după cum știm, Pentagonul a continuat să colecteze informații, rapoarte de incidente, dovezi vizuale si alte tipuri de dovezi despre OZN-uri, dar sunt foarte putini care cunosc imaginea de ansamblu.

„Cei mai multi din Departamentul Apărării considera ca OZN-urile sunt o prostie, deoarece au fost antrenați să creadă astfel în ultimii 60 de ani. Apoi, s-a văzut recent ca întâlniri dramatice, care implica un numar mare de piloți si alt personal pot fi păstrate secret. In plus, factorul de ridicol este valabil la toate nivelurile. Nimeni nu vrea sa fie generalul OZN, sau amiralul OZN, sau tipul OZN din statul major reunit.

În consecință, numărul de insideri care știu, cu adevărat, ceva despre subiect este destul de mic.” O bună parte din ceea ce se cunoaște „pe scara macro” despre OZN-uri – a continuat Knapp – se afla în industria privată, nu la Departamentul Apărării. „Cred că o rețea mică și informala de oameni din interior, care gândesc în același fel, schimba ocazional informații cu privire la acest subiect cu ceea ce ar putea fi o rețea mai mare în exterior, dar, din nou, numărul de persoane care cunosc imaginea de ansamblu este probabil destul de mic.” Ca și în cazul altor lucruri din „ufologie”, este o idee buna sa luam recentele dezvăluiri din Departamentul Apărării cu o oarecare rezerva. Unele dintre cele aflate cu aceasta ocazie ar putea fi un fel de test, sau o ghicitoare.

 Knapp a subliniat, ca un ultim punct important despre insiderii din Departamentul Apărării, ca exista și un grup complet diferit de oameni care au – sau au avut – informații directe despre OZN-uri, dar care se opun la orice posibila dezvăluire. Motivele lor variază de la mici chestiuni personale, la convingeri religioase, ori la faptul ca unii dintre ei au plăcerea de a agita apele și de a urmări apoi ce se întâmpla.

Pasionații OZN-urilor stau mereu la panda, vânând conspirații de dezinformare. Ei bine, acestea chiar au loc. Jurnalistul a spus ca este sigur, în mod rezonabil, ca „exista câțiva lideri de opinie, care șoptesc unele lucruri în urechile celor din acest domeniu. Dacă cineva se întreabă de ce exista atât de multe informații contradictorii, ca și teorii și scenarii care se bat aparent cap în cap, toate provenind din același loc, ei bine, aceasta e una dintre explicații”.

Knapp este de părere ca, în particular, Louis Elizondo, fostul șef al proiectului AATIP de la Pentagon, este un tip care nu răspândește minciuni. La Conferința MUFON, care a avut loc la sfârșitul lunii iulie 2018, la o întrebare semi-ostilă, care insinua ca ar avea anumite motive ascunse, el a răspuns ca, și dacă ar îndeplini o misiune aici, împărtășind publicului informații despre OZN-uri, pentru că i s-a ordonat să facă asta, care e diferența?

Ufologia dorește ca guvernul să recunoască faptul ca OZN-urile sunt reale și că subiectul ar trebui studiat. Și acest lucru chiar s-a întâmplat – a încheiat Elizondo. George Knapp a răspuns și la o întrebare vizând statutul ufologiei în condițiile avalanșei de știri false și fantasmagorice cu care suntem confruntați în mass-media.

Trăim într-o lume – a spus el – în care oricine poate să vândă povești extraordinare despre OZN-uri, ori despre conspirații ale unor puteri oculte care conduc statul. Cu cât sunt mai scandaloase afirmațiile, cu atât mai multă atenție pare să li se acorde.

Referindu-se la știrile senzaționaliste care circula, el a spus ironic: „Marte? Într-adevăr? Cu Barack Obama? Sau, să zicem, ești unul dintre tipii care au împușcat personal și au ucis și au eviscerat câteva duzini de extratereștri? Sau ești un guru care poate atrage nave spatiale extraterestre ori de câte ori dorești, folosind doar o lanterna?” Pe de alta parte, el considera ca în ultimul an, odată cu dezvăluirile publicate în ziare ca New York Times, Washington Post etc., ufologia serioasa a intrat în ceea ce se numește „mainstream”, adică în tendințele dominante din media.

Jurnalistul considera ca ultimele nouă luni au adus o schimbare majoră în modul în care este privit subiectul. Este cea mai mare schimbare în cei treizeci de ani de când urmărește fenomenul. Dacă acesta este un fel de operație de dezvăluire a unor lucruri până acum ascunse – spunea el – este excelent. Dacă a fost dezinformare, vom ști destul de repede. Dar dacă este adevarat…? (DAN D. FARCAS)

Citește mai mult: Magazin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii