Noutăți

DEZASTRU: Cum au ajuns străinii proprietari pe 40% din pământul arabil al ţării

Ţara noastră este singura din Uniunea Europeană care nu a notificat Uniunea Europeană pentru instituirea de restricţii la cumpărarea pământului de către cetăţenii străini.

Astfel s-a ajuns ca astăzi, 40% din cele 10 milioane de hectare de teren arabil din România să fie exploatat de către fermieri din alte state. Anul trecut românii au vândut un milion de hectare, iar în 2014 au fost anunţuri pentru 997.000 de hectare.

Mare parte din aceste suprafeţe au ajuns în mâinile străinilor pentru că puterea de cumpărare a lor e mult mai mare decât a fermierului autohton. ”Am o listă aici și sigur că este surprinzător, anul trecut au fost prezentate ca intenție de a fi vândute aproape 1 milion de hectare din terenul agricol al țării noastre. Deci vorbim doar de anul 2015”, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul emisiunii Viața Satului difuzată de TVR1.

De ce vin străinii în ţara noastră? Un răspuns l-a dat un fermier român: „În Spania, pământul e roșu. În Franța, au aparate de scos pietroaiele cât palma, turtite din nisip, ca să poată să cultive. În Anglia, numai nisip și noi avem minunea lumii și nu suntem în stare să ne uităm”, au fost cuvintele adresate recent de medicul veterinar și fermier Mihai Petcu la Conferinţă Naţională a Fermierilor.

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole.

Cosmin Pam Matei

Citește articolul integral aici: Cotidianul.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on DEZASTRU: Cum au ajuns străinii proprietari pe 40% din pământul arabil al ţării

 1. Asta e trădare de țară, mare cât casa poporului.

 2. Desi ma doare sufletul stiind ca de-a lungul istoriei au murit mii si mii de romani pentru ca noi sa fim stapani in propria tara, trebuie sa privm problema obiectiv.
  Sunt de acord ca mafia politica a premeditat (contra cost bineinteles) aceasta “liberalizare”. Sunt de acord ca fermierii straini au o putere mare de cumparare, dar…
  1. De ce 40% din pamanturi nu au fost lucrate?
  2. De ce unii pot si altii nu? (sunt atatea cazuri de reusita fara ajutor de la stat)
  3. De ce nu acceptam ca marea probelama este lipsa de educatie, alcolismul si egoismul?
  4. Fiecare vrea sa “dirijeze” si sa fie in centrul atentiei si daca se poate sa “traga focul doar sub oala lui”. Acesta este principalul motiv pentru care nu s-au format asociatii de proprietarei (numarul acestora este infim comparativ cu potentialul tarii).
  5. De ce au vandut idiotii de propritari. Vorbim totusi de proprietati private. Sunt convins ca si-au tras o “vila” sau un BMW, sau…au devenit mari oameni de afaceri cu banii incasati pe pamant.
  6. Sunt convins ca marea majoritate dintre cei care au vandut sunt fie mostenitori pe care ii doare in cot de pamant fie betivi needucati care oricum nu aveau intentia de a-l lucra, dar nici nu doareau sa intre in asociatii (vezi punctul 4).

  Cei care l-au cumparat platesc impozitul aferent in Romania, au inregistrate formatiuni juridice care desfasoara activitati in Romania, angajeaza in Romania. In concluzie platesc taxe si impozite in Romania. Chiar daca, din pacate profitul si produsele merg “afara”, iar noi cumparam produse chimice din supermarketurile lor pentru ca sunt mai ifetine decat ale amaratilor care se chinuie sa le vanda in piata.

  P.S. 1. Sectretul reusitei in acest domeniu este dat de cuvantul ASOCIATIE. Impreuna suntem mai puternici.

  P.S. 2. Daniel Roxin, felicitari pentru tot ceea ce faci in vederea descoperirii adevaratei identitati a neamului nostru!

 3. Trebuie obligati de urgenta politicienii sa opreasca prin lege vanzarea pamantului romanesc ! Cu riscil de a fi exclusi si din UE ! Altfel nu mai avem nicio sansa ca natiune. Vom fi doar simpli chiriasi intr-o tara a altora!

 4. Eu zic ca este de bine, asta inseamna ca strainii nu ne vor arunca ca pe o masea stricata, afara din UE si din NATO sau nu vom fi exclusi din viitoarele tratate economice atata timp cat exista interesul ca Romania sa se dezvolte. Da, daca strainii detin proprietati aici (terenuri, fabrici, mall-uri, cladiri rezidentiale si de birouri s.a.m.d.) interesul lor este sa ne dezvoltam ca ei sa faca profit. Hai sa nu ne mai plangem si sa vedem cum s-a intamplat si in alte zone ale Globului, in Japonia de exemplu, tara care a fost practic rasa de pe fata Pamantului in al doilea razboi mondial si companiile americane au devenit proprietare pe mare parte din suprafata tarii, americanii au impus pana si propria Constitutie. Oameni buni, traim in globalizare, banul circula, companiile investesc si scot profit si investitiile facute la noi sunt din profitul facut in alte tari si tot asa. Interesul nostru este sa avem legi bune care sa ne protejeze de abuzuri si sa invatam ceva de la investitorii straini ca apoi sa facem si noi la fel, sa avem companii puternice care sa treaca de granitele tarii.

  In aceeasi ordine de idei, avem foarte mult teren neexploatat, suntem o tara in curs de dezvoltare, dar ne dezvoltam incet, avem nevoie de investitori pentru ca noi nu putem s-o facem pe propriile puteri, nu avem bani, circula putina cantitate de bani in tara, nu avem logistica si nici Know-how si daca tot ne-am prins in hora globalizarii si i-am lasat sa ne “cucereasca” sistemul financiar-bancar, apoi este logic ca suntem ai lor ca doar de la ei luam credite.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii