Noutăți

Detectorul de cutremure din… China Antică – Invenția unei minți strălucite

În anul 132, Zhang Heng, un strălucit astronom, matematician și inginer chinez, a prezentat la curtea dinastiei Han o invenție impresionantă: primul seismoscop din lume.

Seismoscopul este un instrument care indică tremurul pământului în timpul unui seism și nu este același lucru cu seismometrul sau seismograful.

În esență, orice pendul care atârnă sau orice obiect aflat într-un echilibru delicat, care se mișcă la cel mai mic tremur, poate funcționa drept seismoscop.

Ar fi naiv să credem că astfel de instrumente nu existau înainte de invenția lui Zhang Heng, dar seismoscopul acestuia este deosebit prin sensibilitate și abilitatea de a indica din ce direcție vine cutremurul.

Instrumentul lui Zhang Heng se asemăna cu un ulcior mare de vin, era confecționat din bronz și avea diametrul de aproximativ 1.8 metri.

Pe partea exterioară a vasului erau sculptate opt capete de dragon, îndreptate spre principalele opt direcții ale busolei (Nord, Sud, Est, Vest și alte patru puncte cardinale intermediare).

La baza vasului, sub capetele de dragon, se aflau opt broaște cu gurile deschise și capetele înclinate. Nu se știe ce conținea ulciorul, însă istoricii cred că în vas se găsea un fel de mecanism cu pendul.

Citește mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Detectorul de cutremure din… China Antică – Invenția unei minți strălucite

  1. Cam sec…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii