Noutăți

Deși râul Roe este cel mai scurt de pe mapamond, izvorul său este cel mai mare din SUA!

Pentru cel mai scurt râu din lume nu s-ar potrivi un nume prea lung, dar pare să fie perfect un nume alcătuit din trei litere: Roe. Scurtul traseu pe care îl urmează albia râului Roe unește Giant Springs cu fluviul Missouri. Culmea este că Roe, râul cel mai scurt de pe Terra, face legătura între Giant Springs – unul dintre cele mai mari izvoare de apă proaspătă din lume, cu fluviul Missouri – care, la cei 3767 km lungime, este considerat de către unii „cel mai lung râu din Statele Unite” (deși cea mai lungă apă curgătoare din SUA este fluviul Mississippi). Trebuie spus că râul Roe nu măsoară mai mult de 61 de metri în lungime. În cazul său, nu-i mai mult decât o aruncătură de băț de la izvoare și până la vărsare!

2

Pentru ca Roe să fie declarat râul cel mai scurt din lume și înscris ca atare la Guinness World Records a fost necesară o perseverentă muncă de convingere din partea elevilor de la școala elementară ”Lincoln” din Great Falls, statul Montana, cărora li s-a alăturat un fost sportiv, Dallas Neil. Mai înainte, cel mai scurt râu era considerată o apă curgătoare din Oregon, numită „D River”, care măsura 134 de metri. În urmă cu 27 de ani Râul Roe a dobândit mult-disputatul titlu. Ulterior, în Guinness World Records nu a mai figurat această categorie de recorduri. Către gura de vărsare, albia lui Roe devine surprinzător de adâncă pentru un asemenea râuleț, depășind doi metri.

4

Cum spuneam, Giant Spring, adică obârșia micului râu Roe, este cel mai mare izvor din SUA. Pe durata unei zile, din Giant Springs se scurg peste 150 de milioane de galoane de apă proaspătă (sau 6,9 m3  în fiecare secundă), care își găsește cu ușurință drumul către râul Missouri, în parte prin albia râului Roe. La 1805, un anume căpitan Clark, participant la o importantă expediție, spunea că Giant Springs este cel mai mare izvor pe care l-a văzut vreodată. Locul de unde provine apa acestui bogat izvor a fost identificat la circa 75 de mile distanță, tocmai în Little Belt Mountains.

8

O particularitate a apei izvorâte din Giant Springs este că temperatura sa rămâne relativ constantă, la 12 grade Celsius, pe toată durata anului. Oamenii de știință au mai descoperit un lucru uimitor. Astfel, studiile au arătat că este necesar să treacă 50 de ani pentru ca apa infiltrată în solul din Little Belt Mountains să străbată acviferul Madison și apoi să țâșnească cu putere și din abundență spre suprafață prin Giant Springs, ajungând apoi cu repeziciune în fluviul Missouri.

Minunile naturii se află la tot pasul, pentru oamenii ai căror ochi sunt larg deschiși, din dorința de a cunoaște!

7

9

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: aviewofamerica.com, mapio.net, bigskyken.wordpress.com, montanakids.com, wikipedia.org

Imagini:  bigskyken.wordpress.com, imgur.com, ourtravelingtribe.com, www.911restorationmissoula.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii